Wykonanie
Share the post "Zupa serowa z
kalafiorem i
brokułami / Cheesy cauliflower and broccoli soup"Uwielbiam zupy! Mogłabym jeść codziennie o każdej
porze dnia 😉 Zazwyczaj są bardzo łatwe w przygotowaniu i można zrobić je tak, że będzie też bardzo sycąca. Taka właśnie jest zupa, na którą przepis przedstawiam poniżej. Pyszna zupa serowa z
kalafiorem,
brokułami i
ziemniakami zaspokoi głód na długo. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Na pewno sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:6 łyżek
masła1
cebula, pokrojona w kostkę1
marchewka, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku, posiekane4 szklanki
bulionu drobiowego3 średnie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1/2
brokuła, podzielonego na różyczki1/2
kalafiora, podzielonego na różyczki1 łyżka
mąki2 szklanki
śmietanki 36%1 szklanka
startego sera żółtego
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki
masła dodaj
cebulę,
marchewkę i
czosnek i smaż przez 5 minut.Dodaj
bulion i
ziemniaki, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 15 minut, po czym dodaj
brokuły i
kalafiora i gotuj przez kolejne 10 minut lub do miękkości.W średnim rondelku umieść 4 łyżki
masła i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj
mąkę i smaż mieszający przez 3-4 minuty do lekkiego zarumienienia i wmieszaj rózgą
śmietankę i po podgrzaniu
ser aż do jego rozpuszczenia.Wlej
śmietankę do zupy, zamieszaj i gotuj przez około 5 minut, dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podawaj.Smacznego!
English versionCheesy cauliflower and broccoli soup(6 servings)Ingredients:6 tbsp butter1 onion, chopped1 carrot, chopped3 garlic cloves, minced4 cups chicken stock3 medium potatoes, peeled and cubed1/2 head of broccoli, divided into florets1/2 head of cauliflower, divided into florets1 tbsp
flour2 cups double cream1 cup shredded cheesesalt and pepper to tastePreparation:In a large pot heat 2 tbsp butter over medium-high heat add add onion, carrot and garlic and cook for 5 minutes. Add the chicken stock and potatoes and bring to a boil. Cover and cook for 15 minutes , add the broccoli and cauliflower and cook for 10 minutes or until tender.In a medium saucepan add the remaining 4 tablespoons butter and melt over medium-high heat. Add the
flour and create a roux cooking for 3-4 minutes and
whisk in the cream and cheese.Mix cream into the soup, stir and let simmer for 5 minutes and season with salt and pepper to taste.Enjoy!
Share the post "Zupa serowa z
kalafiorem i
brokułami / Cheesy cauliflower and broccoli soup"