ßßß Cookit - przepis na Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

nazwa

Wykonanie

Manifest Wiosenny
Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój Imbirowy
Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→
Batoniki, Muffinki, Ciasteczka, Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno Drinki, Alkohole, Likiery Jogurt to Zdrowie Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Poradnik video jak zrobić Ciasto Trociniak – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
(39 ocena, 11 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Bardzo smaczne ciasto z nietypową posypką, która przypomina trociny – i właśnie od tej posypki pochodzi nazwa Trociniak . Mimo swego wyglądu, który może wprowadzać w błąd i nazwie Trociniak – ciasto jest przepyszne! Ten kto raz spróbuje tego ciasta zawsze będzie do niego wracał przy najbliższych okazjach
Ciasto składa się kilku warstw – biszkopt, krem, masa jabłkowa a galaretką, ponownie krem i posypka. Dwie warstwy tego ciasta to krem, więc należy pamiętać, że w przypadku tego ciasta, krem budyniowy musi być gęsty aby masa jabłkowa nie spływała po lejącym się kremie. Przygotowując budyń pamiętajmy aby był gęsty. Ja dokonałem małej modyfikacji tego przepisu – w oryginalnym przepisie jabłka są starte na tarce z grubymi oczkami – ja jabłka uprażyłem – takie mi bardziej smakują
To kolejny bardzo prosty przepis na fantastyczne domowe ciasto. Smacznego
Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez pieczenia , Sernik z Fantą
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: Porcja dla 8 osób
Biszkopt
jajko 3 szt.
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklanki
Krem Budyniowy
budyń waniliowy słodzony 1 szt.
mleko 0,5 l
masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
cukier kryształ 1/2 szklanki
Masa jabłkowa
galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
jabłka ok. 1 kg – uprażyć
Posypka
wiórki kokosowe 100 g
masło 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.
Krok 5
Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.
Krok 6
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.
Krok 7
Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 9
Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Autor: Google+
Zobacz także:
Staropolska Kruszonka ze Śliwkami
Szarlotka Zakopiańska - Przepis
Jogurtowy Sernik z Brzoskwiniami i Czekoladą
Ciasto Prince Polo
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Ciasto Prince Polo Ciasto Prince Polo przepis z czekoladowymi...
Dirt Cake Szybki Deser na... Dirt Cake przepis na szybki deser...
Napój Imbirowy Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój...
Manifest Wiosenny Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe...
Soti Natural - Zielona Herbata... Soti Natural - Zielona Herbata zamknięta...
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina
Źródło:http://deserektv.pl/ciasto-trociniak