Wykonanie
Manifest WiosennyManifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój ImbirowyNapój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój przygotowany na bazie
imbiru,
miodu i
cytryny.
Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→Batoniki, Muffinki,
Ciasteczka,
Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery
Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno
Drinki,
Alkohole,
Likiery Jogurt to Zdrowie
Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle
Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące
Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa ŻywnośćPoradnik video jak zrobić Ciasto Trociniak – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie(39 ocena, 11 głosów)Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmieBardzo smaczne ciasto z nietypową posypką, która przypomina trociny – i właśnie od tej posypki pochodzi nazwa Trociniak . Mimo swego wyglądu, który może wprowadzać w błąd i nazwie Trociniak – ciasto jest przepyszne! Ten kto raz spróbuje tego ciasta zawsze będzie do niego wracał przy najbliższych okazjachCiasto składa się kilku warstw –
biszkopt, krem, masa
jabłkowa a
galaretką, ponownie krem i posypka. Dwie warstwy tego ciasta to krem, więc należy pamiętać, że w przypadku tego ciasta, krem budyniowy musi być gęsty aby masa
jabłkowa nie spływała po lejącym się kremie. Przygotowując
budyń pamiętajmy aby był gęsty. Ja dokonałem małej modyfikacji tego przepisu – w oryginalnym przepisie
jabłka są starte na tarce z grubymi oczkami – ja
jabłka uprażyłem – takie mi bardziej smakująTo kolejny bardzo prosty przepis na fantastyczne domowe ciasto. SmacznegoZobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez pieczenia , Sernik z FantąCzas przygotowania: 40 min.Składniki: Porcja dla 8 osób
Biszkoptjajko 3 szt.
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier kryształ 3/4 szklankiKrem Budyniowy
budyń waniliowy słodzony 1 szt.
mleko 0,5 l
masło 1 kostka +
żółtko 1 szt.
cukier kryształ 1/2 szklankiMasa
jabłkowagalaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej
wodyjabłka ok. 1 kg – uprażyćPosypka
wiórki kokosowe 100 g
masło 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżkiKrok 1
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy
jajka oraz
cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Krok 2Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy
biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy
żółtko i dokładnie mieszamy łyżką.
Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Krok 4Do osobnego garnka dodajemy
masło oraz
cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do
maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż
budyń dokładnie połączy się masa
maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.Krok 5Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na
biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.Krok 6Do garnka wlewamy 2-3 łyżki
wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone
jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie rozrabiamy 3
galaretki agrestowe tylko w 1 l
wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.Krok 7Tężejącą
galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych
jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Krok 8Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z
jabłek i
galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Krok 9Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki
masła i prażymy
wiórki kokosowe z dodatkiem
cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.Autor: Google+Zobacz także:Staropolska Kruszonka ze
ŚliwkamiSzarlotka Zakopiańska - Przepis
Jogurtowy Sernik z
Brzoskwiniami i
CzekoladąCiasto Prince
PoloNewsletterZapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy
Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Ciasto Prince
Polo Ciasto Prince
Polo przepis z czekoladowymi...
Dirt
Cake Szybki Deser na... Dirt
Cake przepis na szybki deser...
Napój Imbirowy Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój...
Manifest Wiosenny Manifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe...
Soti Natural - Zielona
Herbata...
Soti Natural - Zielona
Herbata zamknięta...Tagi – wyszukaj3 bit
alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki
bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia
beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie
budyń bułeczki
bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne
ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne
ciasto drożdżowe ciasto
dyniowe ciasto francuskie ciasto
jogurtowe ciasto kubuś ciasto
marchewkowe ciasto
owocowe ciasto
razowe ciasto
shrek ciasto świąteczne ciasto z
owocami ciasto ze
śliwkami cupcakes cynamonowiec
cytryna czekolada czekoladki deser desery desery
jogurtowe dietetyczne
drinki drożdżowe drożdżówki
dynia dżem frappe
galaretka gofry golden
syrop golden
syrup herbata herbata rozgrzewająca
herbatniki imbir jabłecznik
jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić
lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka
kawa kawa i
herbata kawa latte
kawa mrożona
kawa przepisy
kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle
owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada
likier limonka lody lukier makowiec
malibu malina maliny mandarynki marcepan
marchew marchewka mascarpone masło mazurek
melon mięta migdały miód mleko mrożona
kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki
napój napoje napoje chłodzące
napoje rozgrzewające nutella
orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki
pomarańcze poradnik poradniki prince
polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne
rabarbar racuchy rafaello
rodzynki rogale rogaliki semiferddo
serek sernik sernik na zimno serniki shake
śmietana sól sól aromatyzowana
sorbet sos stefanka
syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno
tarta tartaletki tiramisu torcik tort
torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia
wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze
śliwkami żurawina