ßßß Cookit - przepis na Orientalne, wytrawne naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym wg Gordona Ramsaya

Orientalne, wytrawne naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym wg Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Ten przepis posiadał wszystkie cechy niezbędne, bym chciała go wypróbować: 1. nietypowość, 2. orientalne i pikantne smaki, 3. prostota wykonania, 4. Ramsay! Bardzo Wam polecam: w aromatyczne naleśniki o orientalnej nucie smakowej zawinięte jest smakowite, pożywne nadzienie ziemniaczane w stylu indyjskim. To dobra propozycja dla wegetarian, jak również dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Do tego znakomicie pasuje jogurt naturalny z czosnkiem, chutney mango lub sos chili. Przepis na podstawie Gordona Ramsaya .
naleśniki:
1 łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 mała papryczka chili - bez pestek, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku - obrane, jak najdrobniej posiekane
2 cm świeżego imbiru, - obranego, jak najdrobniej posiekanego
125 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 250 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
nadzienie:
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy (ew. zwykłej jasnej)
1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
3 pieczarek - pokrojonych w plastry
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
4-6 gotowanych ziemniaków - pokrojonych w mniejsze kawałki
sól i ew. świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
masło
1. Przygotowujemy nadzienie: na patelni, na niedużej ilości oliwy, podsmażamy nasionka gorczycy, aż usłyszymy, jak strzelają. Wówczas dodajemy curry, cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy mieszając, aż cebula będzie szklista, a pieczarki podsmażone. Dodajemy pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Całość mieszamy i smażymy, aż ziemniaki będą lekko rumiane. Doprawiamy do smaku solą i ew. świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Przygotowujemy naleśniki: na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kumin wraz z czosnkiem, chili i imbirem, mieszając, przez kilka chwil, aż czosnek stanie się aromatyczny.
W naczyniu mieszamy mąkę z jajkiem, stopniowo wlewając mleko, do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ostateczna ilość mleka będzie zależeć od chłonności mąki). Dodajemy podsmażony wcześniej kumin z czosnkiem, imbirem i papryka, oraz sól, cukier i łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy.
Na patelni do naleśników smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoto. Przed wlaniem ciasta na patelnię każdorazowo je mieszamy, by przyprawy smakowe nie opadły na dno, tylko dostały się do każdego naleśnika.
3. Na każdym naleśniku układamy z jednego brzegu podłużnie nadzienie, naleśnik rolujemy.
Gotowe naleśniki rumienimy krotko z obu storn na niedużej ilość masła.
Podajemy z jogurtem typu greckiego/bałkańskiego wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i natką pietruszki, chutneyem mango, sosem chili lub innym ulubionym sosem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Orientalne-wytrawne-nalesniki-z-nadzieniem.html