Wykonanie
Ten przepis posiadał wszystkie cechy niezbędne, bym chciała go wypróbować: 1. nietypowość, 2. orientalne i pikantne smaki, 3. prostota wykonania, 4.
Ramsay! Bardzo Wam polecam: w aromatyczne naleśniki o orientalnej nucie smakowej zawinięte jest smakowite, pożywne nadzienie ziemniaczane w stylu indyjskim. To dobra propozycja dla wegetarian, jak również dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych
ziemniaków. Do tego znakomicie pasuje
jogurt naturalny z
czosnkiem, chutney
mango lub sos
chili. Przepis na podstawie Gordona Ramsaya .
![](/Data/Images/passionfruit.blox.pl\2015_slash_10_slash_Orientalne-wytrawne-nalesniki-z-nadzieniem/l/-244926823.JPG)
naleśniki:1 łyżeczka ziaren kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 mała
papryczka chili - bez pestek, jak najdrobniej posiekana2 ząbki
czosnku - obrane, jak najdrobniej posiekane2 cm świeżego
imbiru, - obranego, jak najdrobniej posiekanego125 g
mąki pszennej1
jajkook. 250 ml
mleka1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
cukru1 łyżka
olejunadzienie:1 łyżeczka nasion czarnej
gorczycy (ew. zwykłej jasnej)1 duża
cebula - obrana, pokrojona w
pióra3
pieczarek - pokrojonych w plastry1 łyżeczka
curry1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany4-6 gotowanych
ziemniaków - pokrojonych w mniejsze kawałki
sól i ew. świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek lub
olej do smażenia
masło1. Przygotowujemy nadzienie: na patelni, na niedużej ilości
oliwy, podsmażamy nasionka
gorczycy, aż usłyszymy, jak strzelają. Wówczas dodajemy
curry,
cebulę,
czosnek i
pieczarki. Smażymy mieszając, aż
cebula będzie szklista, a
pieczarki podsmażone. Dodajemy pokrojone w małe kawałki
ziemniaki. Całość mieszamy i smażymy, aż
ziemniaki będą lekko rumiane. Doprawiamy do smaku
solą i ew. świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
![](/Data/Images/passionfruit.blox.pl\2015_slash_10_slash_Orientalne-wytrawne-nalesniki-z-nadzieniem/l/326421150.JPG)
2. Przygotowujemy naleśniki: na patelni na niewielkiej ilości
oliwy podsmażamy kumin wraz z
czosnkiem,
chili i
imbirem, mieszając, przez kilka chwil, aż
czosnek stanie się aromatyczny.W naczyniu mieszamy
mąkę z
jajkiem, stopniowo wlewając
mleko, do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ostateczna ilość
mleka będzie zależeć od chłonności
mąki). Dodajemy podsmażony wcześniej kumin z
czosnkiem,
imbirem i
papryka, oraz
sól,
cukier i łyżkę
oleju. Dokładnie mieszamy.Na patelni do naleśników smażymy naleśniki z obu stron na lekko złoto. Przed wlaniem ciasta na patelnię każdorazowo je mieszamy, by
przyprawy smakowe nie opadły na dno, tylko dostały się do każdego naleśnika.3. Na każdym naleśniku układamy z jednego brzegu podłużnie nadzienie, naleśnik rolujemy.Gotowe naleśniki rumienimy krotko z obu storn na niedużej ilość
masła.Podajemy z
jogurtem typu greckiego/bałkańskiego wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem
czosnku i
natką pietruszki, chutneyem
mango, sosem
chili lub innym ulubionym sosem.