Wykonanie
Ziemniaki wcale nie muszą być nudne, a przygotowanie posiłku jak z indyjskiej restauracji nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne. Gdy dodamy
ziemniaków aromatyczne, orientalne
przyprawy, przekształcają się w pyszne danie, które możemy podać np. z
jajkiem sadzonym (bardzo popularne rozwiązanie w Indiach, stosowane przez osoby nie jedzące
mięsa) lub jako dodatek do dowolnych potraw
mięsnych,
rybnych, drobiowych czy warzywnych.Przepis na podst. książki "Anjum's Indian Vegetariam Feast' aut. Anjum Anad.
ok. 1 kg obranych, ugotowanych
ziemniaków1 duża
cebula - obrana, pokrojona w
pióra2-3 ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte1 cm korzenia
imbiru - obranego, posiekanego1 łyżeczka nasion czarnej
gorczycy (ew. zwykłej białej
gorczycy)1 łyżeczka nasion kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/3 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
przyprawy curry lub
garam masalachili - do smaku, u mnie 1/2 łyżeczkiew. siekana
natka pietruszki lub
kolendryoliwa z oliwek lub
olej do smażenia
jajka - dowolna ilość
słodka paprykamasło do smażenia
jajekgesty
jogurt typu greckiego lub bałkańskiegoew. ostry sos
chili1.
Ziemniaki w duże kawałki i gotujemy w posolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzamy dokładnie.2. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej. dodajemy
cebule,
czosnek,
imbir i wszystkie
przyprawy. Smażymy chwile, mieszając, aż
przyprawy zaczną być aromatyczne. wówczas dodajemy
ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż
ziemniaki będą rumiane.3. W międzyczasie, na oddzielnej patelni, na
maśle, smażymy
jajka sadzone. Każde
jajko oprószamy
słodką papryką.4. Gotowe
ziemniaki możemy wymieszać z
natką pietruszki. Podajemy je z
jajkiem,
jogurtem i ew.
ostrym sosem
chili.