Wykonanie
![](/Data/Images/swietnakuchnia.blogspot.com\2014_slash_12_slash_ziemniaki-po-bombajsku/l/-949116196.JPG)
na podstawie przepisu Jeremiego Oliviera1łyżka czarnej
gorczycy1/4 łyżki kuminu1 łyżka
kurkumy1 łyżka
kolendry mielonej1 łyżka
garam masala1 łyżeczka
chilli2 łyżki
oliwy lub
olejuPowyższe składniki podsmażamy na patelni.50 g
masła2cm świeżego
imbiruImbir ścieramy na tarce prosto na patelnię z
przyprawami. Dodajemy
masło i tak powstaje nasz sos.4 duże ugotowane na półmiękko
ziemniaków pokrojonych w kostkę lub plastry3 pokrojone
pomidory300g
mięsa mielonego - opcjonalnie, dla mięsożerców
natka pietruszki lub
kolendry do posypania
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 10 minut od chwili wstawienia , tak by nie rozpadały nam się na patelni. Mielone lekko solimy i podsmażamy na osobnej patelni .Dodajemy
ziemniaki, obtaczamy je w
przyprawie- podsmażamy 3 minuty . Dodajemy
pomidory, podsmażone
mięso mielone i delikatnie mieszamy. Całość dusimy jeszcze 8 minut na małym ogniu aby
pomidory zmiękły i aromaty przeszły sobą. Na koniec, jeśli potrzeba doprawiamy
solą. Przed podaniem posypać
natką.Potrawę można zapiec w piekarniku. Wtedy :1. Na wpół ugotowane
ziemniaki obtaczamy w przyprawach wcześniej podsmażonych na patelni. Wykładamy je na żaroodporny półmisek, opcjonalnie posypujemy lekko podsmażonym mielonym, pokrojonymi
pomidorami i zapiekamy 30 minut w piekarniku.2 wersja- rezygnujemy z mielonego i
pomidorów a
ziemniaki zapiekamy 30 minut lub 45,jeżeli chcemy bardziej chrupiące.Każdą wersję posypujemy
natką przed podaniem.