ßßß
Składniki:3 jajkamała cebula1 ząbek czosnkukilka ziarenek kminu rzymskiegokilka ziarenek gorczycykilka ziarenek kolendry1 papryczka chili1 łyżka świeżej kolendry0,25 łyżeczki kurkumy0,25 łyżeczki przyprawy garam masala0,25 łyżeczki mielonej kolendryszczypta pieprzu kajeńskiegosól i pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie:Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry, smażyć chwlę aż zaczną strzelać, nastepnie dodać drobniutko posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć aż zmięknie i się zeszkli.W miseczce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami: kurkumą, garam masala, kolendrą, pieprzem kajeńskim, dodać takżę posiekaną kolendrę.Gdy cebula lekko zbrązowieje, wlać jajko i smażyć na niewiekim ogniu aż wierzch będzie galaretowaty, w razie potrzeby podważyć brzegi omletu i przelać nie ścięte jajko pod spód, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierzch omletu całkiem się zetnie.Podawać natychmiast z pomidorkami, dla złagodzenia ostrego smaku.
Smacznego!