Wykonanie
Czy wiecie, dlaczego przepis ma podwójną nazwę i jaka jest różnica
między qiuche (wym. kisz] a tartą? Obydwa wypieki składają się z ciasta wypełnionego nadzieniem. W przypadku tarty nadzienie to może być słodkie lub wytrawne. W quiche nadzienie zazwyczaj jest wytrawne. Najsłynniejszym reprezentantem quiche jest quiche lorraine z Francji. Jeśli chodzi o ciasto, to do obu wypieków używa się ciasta kruchego, francuskiego lub
drożdżowego. W czym zatem tkwi różnica? Otóż, nadzienie w quiche zawsze jest zalewane kremem
śmietanowo-jajecznym. W tarcie - nie koniecznie. Zatem, wypiek zalany kremem
śmietanowo jajecznym możemy nazwać zarówno tartą, jak i quiche, natomiast wypiek bez zalewy (lub z inna zalewą) zawsze będzie tartą.
1 opakowanie (400 g) świeżego, chłodzonego
ciasta drożdżowego niesłodkiego (nazywanego też
spodem do pizzy)*200 g
szynki1
cebula1 szklanka
startego sera żółtego250 g
pieczarekolej lub
oliwa do smażeniazalewa:3
jajka1 szklanka
śmietanki UHT 18% ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)3 plaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soli (do smaku)1. Okrągłą formę do pieczenia tart wykładamy
ciastem (nie zdejmując ciasta z papieru, w który jest zawinięte.Odcinamy nadmiar ciasta np. nożycami kuchennymi. Puste miejsca z
boku formy uzupełniamy ścinkami ciasta. Dookoła brzegu ciasta robimy ozdobne wzorki, przyszczypując co jakiś czas ciasto palcami.2. Na cieście układamy kolejno równomiernymi warstwami:- pokrojoną w kostkę
szynkę, zrumienioną lekko na niewielkiej ilości
oliwy wraz z obraną, siekaną
cebulą;-
starty ser żółty;- pokrojone w większą kostkę
pieczarki, lekko zrumienione na niewielkiej ilości
oliwy.3. Quiche zalewamy kremem z
jajek dokładnie rozmąconych ze
śmietanką i
mąką, dosolonym do smaku (smak powinien być wyrazisty). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 20-25 minut, aż brzegi i wierzch będą złote.Quiche wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok. 15 minut, by trochę przestygł.Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. dobrze znosi odgrzewanie i transport.Piekłam w formie o średnicy 28 cm i wysokości 3 cm.* Można użyć również
ciasta francuskiego. Jeśli nie chcecie używać kupnego ciasta, możecie przygotować własne ciasto z tego przepisu na pizzę.