Wykonanie
Pierś indycza smażona w cieście w połączeniu z duszonymi dodatkami stanowi idealną propozycje rodzinnego obiadu.
Składniki dla 4 osób:500 g piersi z
indyka250 g
mąki pszennej2
jajka5 łyżek
oleju300 g
pieczarek150 g
szynki2 średnie
cebulełyżka
śmietany 18 %tłuszcz do zmażenia
Sól czosnkowa
Sól,
pieprzPrzygotowanie:Przed przyrządzeniem dokładnie umyj
mięso i odsącz.Następnie pokrój je na nieduże plastry, które rozbij tłuczkiem. Ubite kawałki natrzyj
solą czosnkową i
pieprzem. Przygotowane
mięso odstaw na 30 minut do lodówki.Na ciasto zmiksuj
mąkę,
jajka, 2 łyżki
oleju i 9 łyżek
wody. Odstaw do lodówki na 30 minut.Obraną
cebulę drobno posiekaj i podsmaż na ok. 3 łyżkach
oleju. Kiedy
cebula będzie już zarumieniona dodaj obrane i posiekane w plastry
pieczarki. Po chwili smażenia podlej całość ½ szklanki
wody i duś przez ok 20 minut. Na koniec dodaj
szynkę i duś kolejne 5-8 minut. Dopraw
solą,
pieprzem i
śmietaną.Rozgrzej tłuszcz do smażenia.
Mięso maczaj w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z
sosem pieczarkowym.Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta „Claudia”.