ßßß Cookit - przepis na Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim.

Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 pojedyńcze piersi z kurczaka,
300g pieczarek,
cebula,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
garść startego sera żółtego,
olej lub oliwa,
sól, pieprz,
jajko.
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia.
Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić na pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.
Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,
Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 30 -40min. ( ja dziś piekłam 35min.)
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/10/faszerowana-piers-z-kurczaka-w-ciescie.html