ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w stylu włoskim w sosie pomidorowym

Klopsiki w stylu włoskim w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Klopsiki to uniwersalna propozycja obiadowa. W zależności od sposobu przyprawienia mięsa, rodzaju podanego sosu a wreszcie - od dodatków, możemy tworzyć wciąż nowe dania, korzystająć z tej samej bazy. Tym razem proponuję aromatyczne klopsiki w stylu włoskim, podane z podstawowym sosem pomidorowym. Jako dodatek pasuje makaron (spaghetti, tagliatelle, fusilli - co lubicie), jadnak dobrze sprawdzą się także pieczone ziemniaki, ryż czy po prostu świeże pieczywo. Użyjemy tutaj domowej przyprawy włoskie j - kompozycji ziół, która nadaje włoskiego charakteru przygotowywanym potrawom i bardzo ułatwia pracę w kuchni - bardzo zachęcam Was do jej przygotowania. Jest ona jedną z moich ulubionych mieszanek - prostą w przygotowaniu, uniwersalną, skomponwaną z nieskomplikowanych składników.
300 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
200 g mięsa mielonego wołowego
1 mała starta na tarce cebula
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki startego parmezanu (lub grana padano lub ew. cheddar)
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
sól i swieżo mielony czarny pieprz - do smaku
bułka tarta - ok. 2 łyżki
mąka pszenna
sos:
1 cebula - obrana, drobno posiekana
1/2 łodygi selera naciowego - jak najdrobniej posiekanej
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1/3 szklanki wody
6-8 świeżych listków bazylii
świeżo mielony czarny pieprz i ew sól do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
ew. mozzarella lub parmezan do posypania na talerzu
1 . Przygotowujemy sos.
W rondlu na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę z czosnkiem i selerem. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wodę, cukier i przyprawę włoską. Dusimy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje.
2 . W międzyczasie przygotowujemy klopsiki.
Mieszamy oba rodzaje mięsa z cebulą, jajkiem, mlekiem, parmezanem, natką i przyprawą włoską. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy tartą bułkę - tylko tyle, by z masy dało się formować klopsiki, nie za dużo.
Formujemy klopsiki (dowolna wielkość, ja lubię rozmiar piłeczki do ping ponga :) ) i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy, ze wszystkich strn na złoto. ( Klopsiki można również upiec w piekarniku, ok. 20 min w 180 st C.)
3. Do sosu, który w międzyczasie odparował, dodajemy porwane drobno listki bazylii. Doprawiamy sos do smaku pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Można dodać również szczyptę chili, jeśłi sos ma być pikantniejszy. Jeśli sos zrobił się za gęsty, rozrzedzamy go wodą. Sos można również utrzeć na tym etapie na gładko blenderem. Ja nie ucierałam.
Do sosu dodajemy usmażone klopsiki. Podgrzewamy w sosie kilka minut, po czym podajemy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Klopsiki-w-stylu-wloskim-w-sosie-pomidorowym.html