Wykonanie
Klopsiki to uniwersalna propozycja obiadowa. W zależności od sposobu przyprawienia
mięsa, rodzaju podanego sosu a wreszcie - od dodatków, możemy tworzyć wciąż nowe dania, korzystająć z tej samej bazy. Tym razem proponuję aromatyczne klopsiki w stylu włoskim, podane z podstawowym
sosem pomidorowym. Jako dodatek pasuje
makaron (spaghetti, tagliatelle, fusilli - co lubicie), jadnak dobrze sprawdzą się także pieczone
ziemniaki,
ryż czy po prostu świeże
pieczywo. Użyjemy tutaj domowej
przyprawy włoskie j - kompozycji
ziół, która nadaje włoskiego charakteru przygotowywanym potrawom i bardzo ułatwia pracę w kuchni - bardzo zachęcam Was do jej przygotowania. Jest ona jedną z moich ulubionych mieszanek - prostą w przygotowaniu, uniwersalną, skomponwaną z nieskomplikowanych składników.

300 g
mięsa mielonego wieprzowego z
łopatki200 g
mięsa mielonego wołowego1 mała starta na tarce
cebula1
jajko4 łyżki
mleka4 łyżki startego
parmezanu (lub
grana padano lub ew.
cheddar)2 łyżki drobno siekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
przyprawy włoskiejsól i swieżo mielony
czarny pieprz - do smaku
bułka tarta - ok. 2 łyżki
mąka pszennasos:1
cebula - obrana, drobno posiekana1/2
łodygi selera naciowego - jak najdrobniej posiekanej2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów w kawałkach1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
przyprawy włoskiej1/3 szklanki
wody6-8 świeżych listków
bazyliiświeżo mielony
czarny pieprz i ew
sól do smaku
oliwa z oliwek do smażeniaew.
mozzarella lub
parmezan do posypania na talerzu1 . Przygotowujemy sos.W rondlu na niewielkiej ilości
oleju szklimy
cebulę z
czosnkiem i
selerem. Dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą,
wodę,
cukier i
przyprawę włoską. Dusimy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje i sos zgęstnieje.2 . W międzyczasie przygotowujemy klopsiki.Mieszamy oba rodzaje
mięsa z
cebulą,
jajkiem,
mlekiem,
parmezanem,
natką i
przyprawą włoską. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dodajemy
tartą bułkę - tylko tyle, by z masy dało się formować klopsiki, nie za dużo.Formujemy klopsiki (dowolna wielkość, ja lubię rozmiar piłeczki do
ping ponga :) ) i obtaczamy je w
mące. Obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości
oliwy, ze wszystkich strn na złoto. ( Klopsiki można również upiec w piekarniku, ok. 20 min w 180 st C.)3. Do sosu, który w międzyczasie odparował, dodajemy porwane drobno listki
bazylii. Doprawiamy sos do smaku
pieprzem i
solą, jeśli jest taka potrzeba. Można dodać również szczyptę
chili, jeśłi sos ma być pikantniejszy. Jeśli sos zrobił się za gęsty, rozrzedzamy go
wodą. Sos można również utrzeć na tym etapie na gładko blenderem. Ja nie ucierałam.Do sosu dodajemy usmażone klopsiki. Podgrzewamy w sosie kilka minut, po czym podajemy.