ßßß Cookit - przepis na Migas, czyli jajecznica po meksykańsku

Migas, czyli jajecznica po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

¡ Hola ! Zaczynamy dziś poranek po meksykańsku! Są dwa rodzaje potrawy nazywanej " migas ". Jeden z nich to potrawa kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, której głównym składnikiem jest chleb lub ziemniaki. Natomiast migas, którym dziś się zajmujemy należy do kuchni Tex-Mex, czyli właściwej dla południowych stanów USA oraz Meksyku. To pyszna jajecznica z paskami tortilli i mnóstwem kolorowych warzyw. Przepis na podstawie The Pioneer Woman .
2 tortille
1 papryczka jalapeno, posiekana (ilość - do smaku, w zależności od lubianego stopnia ostrości)
2 pomidory, pokrojone w spore kawałki
1 zielona papryka, pokrojona w podobnej wielkości kawałki
1 cebula, grubo posiekana (użyłam czerwonej cebuli, lecz może być zwykła biała)
6 jajek + 6 łyżek mleka
starty żółty ser o wyrazistym smaku, np. cheddar
siekana natka kolendry lub pietruszki
masło i olej/oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć tortille na złoto z obu stron, by były chrupiące. Odłożyć, by przestygły i pokroić w paski.
2. Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy/oleju z dodatkiem łyżeczki masła. Smażymy cebulę z zieloną papryką i papryczką jalapeno (ilość jalapeno - do smaku), aż cebula będzie lekko złota. Dodajemy pokrojone pomidory i paski tortilli. Smażymy chwilę razem, mieszając, aż pomidory się podgrzeją.
3. Wówczas odsuwamy warzywa na jeden bok patelni i w utworzone w ten sposób wolne miejsce wlewamy jajka, rozmącone z mlekiem i doprawione do smaku solą i/lub pieprzem. Smażymy, mieszając, aż jajka zaczną się ścinać. Mieszamy jajecznicę z warzywami. Podajemy na gorąco, posypaną startym serem i pietruszką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Migas-czyli-jajecznica-po-meksykansku.html