Wykonanie
¡ Hola ! Zaczynamy dziś poranek po meksykańsku! Są dwa rodzaje potrawy nazywanej " migas ". Jeden z nich to potrawa kuchni hiszpańskiej i portugalskiej, której głównym składnikiem jest
chleb lub
ziemniaki. Natomiast migas, którym dziś się zajmujemy należy do kuchni Tex-Mex, czyli właściwej dla południowych stanów USA oraz Meksyku. To pyszna jajecznica z paskami tortilli i mnóstwem kolorowych warzyw. Przepis na podstawie The Pioneer Woman .

2 tortille1
papryczka jalapeno, posiekana (ilość - do smaku, w zależności od lubianego stopnia ostrości)2
pomidory, pokrojone w spore kawałki1
zielona papryka, pokrojona w podobnej wielkości kawałki1
cebula, grubo posiekana (użyłam
czerwonej cebuli, lecz może być zwykła biała)6
jajek + 6 łyżek
mlekastarty
żółty ser o wyrazistym smaku, np.
cheddarsiekana
natka kolendry lub
pietruszkimasło i olej/oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i usmażyć tortille na złoto z obu stron, by były chrupiące. Odłożyć, by przestygły i pokroić w paski.2. Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy/oleju z dodatkiem łyżeczki
masła. Smażymy
cebulę z
zieloną papryką i
papryczką jalapeno (ilość jalapeno - do smaku), aż
cebula będzie lekko złota. Dodajemy pokrojone
pomidory i paski tortilli. Smażymy chwilę razem, mieszając, aż
pomidory się podgrzeją.3. Wówczas odsuwamy warzywa na jeden bok patelni i w utworzone w ten sposób wolne miejsce wlewamy
jajka, rozmącone z
mlekiem i doprawione do smaku
solą i/lub
pieprzem. Smażymy, mieszając, aż
jajka zaczną się ścinać. Mieszamy jajecznicę z warzywami. Podajemy na gorąco, posypaną
startym serem i
pietruszką.