Wykonanie
Nie jest łatwo być ranczerem. By sprostać wszystkim wyzwaniom długiego i ciężkiego dnia pracy, potrzebne jest solidne śniadanie. Huevos rancheros są bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej, lubianym nie tylko przez ranczerów. W zależności od apetytu, dostępnych składników i potrzeby, możemy przygotowywać je w wersji skromniejszej lub bardziej rozbudowanej. Podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille,
sadzone jajka i pikantny
sos pomidorowy. W skład dania może wejść także meksykańska smażona
fasola, plastry
avocado lub guacamole oraz
ryż.

dla 2 osób potrzebujemy:2 pszenne tortille2
jajka (lub więcej, wg upodobań)1 duża
cebula - obrana, drobno posiekana1 łodyga
selera naciowego - pokrojona drobno1 świeża
papryczka chili - pokrojona w plastry1 puszka
pomidorów2 ząbki
czosnku - obranego, posiekanego1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakustarty
żółty ser o wyrazistym smaku - u mnie
cheddar1/2
avocado - pokrojonego w plastrymeksykańska smażona
fasolaolej do smażenia
masło do smażeniaew.
pietruszka lub
kolendra do posypania dania1. Przygotowujemy meksykańską smażoną
fasolę.W oddzielnym rondlu lub na głębokiej patelni przygotowujemy sos.Na rozgrzanym
oleju podsmażamy obraną, posiekana
cebulę, pokrojoną
łodygę selera naciowego oraz pokrojoną w plastry
papryczkę chili (jeśli danie ma być mniej pikantne, usuwamy pestki). Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą, obrany i posiekany
czosnek oraz
oregano i kumin. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wówczas doprawiamy go do smaku
pieprzem i ew. dodatkowym
chili.2. W międzyczasie na
maśle smażymy
sadzone jajka.3. Skropione
wodą tortille podgrzewamy krotko z obu stron na suchej patelni.Na każdej tortilli układamy porcję smażonej
fasoli, porcję sosu, plasterki
avocado oraz
jajka. Całość posypujemy startym
żółtym serem i ew.
pietruszką lub
kolendra. Podajemy gorące (jemy nożem i widelcem).