ßßß Cookit - przepis na Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

nazwa

Wykonanie

Nie jest łatwo być ranczerem. By sprostać wszystkim wyzwaniom długiego i ciężkiego dnia pracy, potrzebne jest solidne śniadanie. Huevos rancheros są bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej, lubianym nie tylko przez ranczerów. W zależności od apetytu, dostępnych składników i potrzeby, możemy przygotowywać je w wersji skromniejszej lub bardziej rozbudowanej. Podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille, sadzone jajka i pikantny sos pomidorowy. W skład dania może wejść także meksykańska smażona fasola, plastry avocado lub guacamole oraz ryż.
dla 2 osób potrzebujemy:
2 pszenne tortille
2 jajka (lub więcej, wg upodobań)
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego - pokrojona drobno
1 świeża papryczka chili - pokrojona w plastry
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku - obranego, posiekanego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
starty żółty ser o wyrazistym smaku - u mnie cheddar
1/2 avocado - pokrojonego w plastry
meksykańska smażona fasola
olej do smażenia
masło do smażenia
ew. pietruszka lub kolendra do posypania dania
1. Przygotowujemy meksykańską smażoną fasolę.
W oddzielnym rondlu lub na głębokiej patelni przygotowujemy sos.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, posiekana cebulę, pokrojoną łodygę selera naciowego oraz pokrojoną w plastry papryczkę chili (jeśli danie ma być mniej pikantne, usuwamy pestki). Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, obrany i posiekany czosnek oraz oregano i kumin. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wówczas doprawiamy go do smaku pieprzem i ew. dodatkowym chili.
2. W międzyczasie na maśle smażymy sadzone jajka.
3. Skropione wodą tortille podgrzewamy krotko z obu stron na suchej patelni.
Na każdej tortilli układamy porcję smażonej fasoli, porcję sosu, plasterki avocado oraz jajka. Całość posypujemy startym żółtym serem i ew. pietruszką lub kolendra. Podajemy gorące (jemy nożem i widelcem).
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Huevos-rancheros-czyli-jajka-po-ranczersku.html