ßßß Cookit - przepis na Marchewki (rurki) z ciasta francuskiego z twarożkiem ziołowym

Marchewki (rurki) z ciasta francuskiego z twarożkiem ziołowym

nazwa

Wykonanie

Oczywiście rurki z kremem można zrobić także na sposób wytrawny. Świetnym pomysłem jest wówczas podanie ich jako... marchewki! Wystarczy zatknąć do rurki gałązkę koperku. Pyszna i ciesząca oczy przekąska gotowa.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 serki twarogowe kanapkowe typu almette, razem ok. 300 g
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
koperek do imitacji marchewkowej natki
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Z jednego ciasta wychodzi 12 rurek. Paski ciasta nawijać dość ścisło na foremki, tak, by między ciastem nie było przerw, przez które będzie widać foremkę. Rurki smarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 15 min w 200 st, aż będą rumiane. Wyjąć, odstawić do wystudzenia, a następnie zdjąć z foremek.
W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając serki z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz koperkiem, solą i pieprzem.
Zimne rurki napełniać nadzieniem za pomocą szprycy. W każdą od szerszej strony zatknąć po gałązce koperku.
Przechowywać w lodówce.
Metalowe foremki do pieczenia rurek. Moje mają długość 12 cm .
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/04/Marchewki-rurki-z-ciasta-francuskiego-z.html