Wykonanie
Oczywiście rurki z kremem można zrobić także na sposób wytrawny. Świetnym pomysłem jest wówczas podanie ich jako...
marchewki! Wystarczy zatknąć do rurki gałązkę
koperku. Pyszna i ciesząca oczy przekąska gotowa.

1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jajko2
serki twarogowe kanapkowe typu almette, razem ok. 300 g1-2 ząbki
czosnku4 łyżki siekanego
koperkusól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku
koperek do imitacji marchewkowej
natkiCiasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Z jednego ciasta wychodzi 12 rurek. Paski ciasta nawijać dość ścisło na foremki, tak, by
między ciastem nie było przerw, przez które będzie widać foremkę. Rurki smarować za pomocą pędzla rozmąconym
jajkiem.Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 15 min w 200 st, aż będą rumiane. Wyjąć, odstawić do wystudzenia, a następnie zdjąć z foremek.W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając
serki z obranym, przeciśniętym ząbkiem
czosnku oraz
koperkiem,
solą i
pieprzem.Zimne rurki napełniać nadzieniem za pomocą szprycy. W każdą od szerszej strony zatknąć po gałązce
koperku.Przechowywać w lodówce.

Metalowe foremki do pieczenia rurek. Moje mają długość 12 cm .