Wykonanie
Uwielbiam pasty. Mogłabym je jeść na okrągło.
Awokado można stosować do
pieczywa zamiast
masła. To prawdziwa bomba witaminowa. Samo w sobie jest mdłe, więc bez względu na to, czy robicie
masło z
awokado czy pastę kanapkową, nie zapomnijcie o dodaniu
soku z cytryny i
czosnku. Te dwa składniki idealnie komponują się z jego delikatnym, maślanym smakiem. Kupując
awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy macie pewność, że jest dojrzałe i odpowiednie do konsumpcji. Jeśli kupicie niedojrzałą sztukę,
owińcie ją w papier
śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni powinna zmięknąć. Dojrzały miąższ
awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do
herbaty.
Awokado ma tendencję do "utleniania się", więc zaraz po rozkrojeniu należy skropić je obficie
sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Jeśli używacie tylko połówki
awokado, do drugiej włóżcie pestkę, dzięki temu
awokado dłużej zachowa swój ładny kolor.

Składniki:1 dojrzałe
awokado2
jajka na twardo2 łyżki
soku z cytryny1 ząbek
czosnkusólświeżo mielony
czarny pieprz2 łyżki łuskanego
słonecznikakoperek świeży
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Wydrążamy miąższ łyżeczką i rozdrabniamy widelcem na masę. Skrapiamy
sokiem z cytryny.
Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej teflonowej patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Smarujemy
pieczywo lub
krakersy i ozdabiamy świeżym
koperkiem.