Wykonanie
Za'atar to nazwa
mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia,
Iran,
Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska,
Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są
tymianek,
oregano i prażony
sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach
pita, które
macza się w
oliwie a
potem w
przyprawie. Używany jest także jako
przyprawa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania
przyprawy. Smak i aromat prażonego
sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało
mogę powtórzyć za Marzeną z bloga Arabskie Smaki : "Lubimy za'atar"!
2 łyżki
tymianku2 łyżki
oregano2 łyżki prażonego
sezamu2 łyżeczki sumaku1/2 łyżeczki
soliNa suchej patelni prażymy
sezam, mieszając, aż będzie złoty.Przesypujemy go do miseczki, by wystygł.Następnie dodajemy
tymianek,
oregano, sumak i
sól. Mieszamy.Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren
sezamu, by
potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.
Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.