Wykonanie
By MagicPot, 16 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Cajun to
przyprawa pochodząca z Luizjany w USA. Dawniej dodawano ją do potraw zazwyczaj jednogarnkowych, gdzie
mięso – głównie
wieprzowina lub skorupiaki – łączono z dużą ilością warzyw.Jest bardzo dużo dostępnych wersji dla
przyprawy cajun, lecz ja wybrałam tę, która najbardziej zbliżona jest do
przyprawy amerykańskiej aniżeli do europejskiej – wyznaję, iż każdą
przyprawę czy też potrawę należy spożywać w oryginalnym składzie lub smaku aniżeli takie, które są podciągane pod europejskie
kubki smakowe.Podstawą każdej dobrej mieszanki cajun jest równy podział pomiędzy
kminem, nasionami
kolendry i słodkączerwoną
papryką. Jednak każdy fan
oregano może dodać i tą
przyprawę do mieszanki.Wszystkie poniżej wymienione
przyprawy powinny być suszone.jedna łyżeczka
kminujedna łyżeczka nasion
kolendryjedna łyżeczka słodkiej
czerwonej paprykićwiartka łyżeczki
solićwiartka łyżeczki
pieprzu cayenneopcjonalnie ćwiartka łyżeczki
oregano i ćwiartka łyżeczki
tymiankuWszystkie
przyprawy umieszczamy w moździerzu i delikatnie ubijamy.Opcjonalne
przyprawy są dla fanów europejskich smaków.
Mieszankę przypraw przekładamy do plastikowego pojemniczka i przechowujemy w szafce.Smacznego!Polecam inne
mieszanki przypraw domowej roboty: