Wykonanie
Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej (klik na bloga) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi
przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję ich różnorodność.Zaatar, za'atar, zatar, zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji
mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań
mięsnych, ryb,
pieczywa, a także niektórych deserów.W sklepach dostępne są nawet
chipsy o smaku zaatar :)Zaatar - podobnie jak ras el hanout (tutaj przepis) i baharat (tutaj przepis), ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie przygotowuje się ją odrobinę inaczej, a skład i proporcje mieszanki często stanowią rodzinną tajemnicę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli
tymianek,
sezam, sumak i
sól. Czasem dodaje się także
oregano,
majeranek, cząber,
kolendrę, kumin, nasiona
kopru, suszoną
skórkę pomarańczową i
anyż.Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki
tymianek, który nieco odbiega smakiem od
tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach.Zatar można przygotować ze świeżych
ziół, ale najbardziej popularny jest ten z
ziół suszonych.Zaatar z suszonych
ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce.Za'atar czerwony podstawowy składSkładniki1/4 szklanki sumaka2 łyżki stołowe
tymianku2 łyżki stołowe
majeranku1 łyżka stołowaprażonych nasion
sezamu1 łyżeczka grubej
soli*** ewentualnie 1 łyżka stołowa
oreganoZa'atar zielony podstawowy składSkładniki3 łyżki stołowe
tymianku2 łyżki stołowe prażonych nasion
sezamu1 łyżka stołowa
oregano2 łyżeczki sumaku1 łyżeczka grubej
soliZa'atar z okolic Amjun (Północny Liban) przepis Edgarda Sammoura na 30 porcjiSkładniki1 szklanka suszonego
tymianku3/4 szklanki sumaku3/4 szklanki prażonego
sezamu1/4 szklanki suszonego
majeranku (opcjonalnie)pół łyżki stołowej mielonego
anyżupół łyżki stołowej mielonego
cynamonupół łyżki stołowej
solipół łyżeczki zmielonego kuminupół łyżeczki
kolendrypół łyżeczki zmielonych nasion
kopruPrzygotowanie
Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w razie potrzeby zmielić w blenderze (z wyjątkiem
sezamu, chociaż widziałem już zaatar ze zmielonym
sezamem).