ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w delikatnym sosie. Königsberger Klopse

Klopsiki w delikatnym sosie. Königsberger Klopse

nazwa

Wykonanie

Klopsiki z Königsbergu są jednym z najbardziej charakterystycznych dań, jakimi szczyci się kuchnia pruska. Ich nazwa wywodzi się od tego właśnie miasta, którego obecna nazwa to Kaliningrad. Połączenie smaków jest tu niezwykle udane - klopsiki z delikatnym lecz wcale przez to nie mniej wyrazistym sosem są niesamowicie dobre! Polecam bardzo ten przepis.
klopsiki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1/2 kajzerki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku
sos:
100 g masła
4 łyżki mąki pszennej
375 ml wody
375 ml mleka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2-3 łyżki octu
szczypta cukru
sól do smaku
kapary - ja dałam zamiast tego 4 drobno pokrojone konserwowe ogórki
Mięso wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i namoczoną wcześniej ( i odciśniętą ) kajzerką. Wyrobić.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodać trochę tartej bułki.
Uformować 12 klopsów wielkości moreli.
W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć klopsiki i gotować 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Pod koniec dodać kapary lub drobno posiekane ogórki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/08/Klopsiki-w-delikatnym-sosie-Knigsberger-Klopse.html