Wykonanie
Do tej
pory poprzez zrazy rozumiałam coś zupełnie innego. Za to tę potrawę nazwałabym po prostu klopsiki. Jednak w książce "Kuchnia rycerska i sarmacka" nazywają się tak a nie inaczej. Najważniejsze jednak, że smakują przednio. Szczególnie z
kaszą gryczaną. Przepis przedstawiam oczywiście w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Składniki:50 dag
mielonego mięsa wieprzowego1 czerstwa
bułka2 szklanki
mleka1
jajko1
cebula4 łyżki
masła4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oregano1
liść laurowypo kilka ziaren
ziela angielskiego i
czarnego pieprzusok z 1
cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso dokładnie wymieszać z
jajkiem, odciśniętą
bułką,
oregano,
solą i
pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną
cebulkę, zasmażyć z
mąką, podlać 1/s szklanki
wody.Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać
sok z cytryny, ziarna ziela i
pieprzu,
liść laurowy,
cukier i
sól. Zagotować. Z
mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.
/wydrukuj przepis/