ßßß Cookit - przepis na Zrazy rycerskie

Zrazy rycerskie

nazwa

Wykonanie

Do tej pory poprzez zrazy rozumiałam coś zupełnie innego. Za to tę potrawę nazwałabym po prostu klopsiki. Jednak w książce "Kuchnia rycerska i sarmacka" nazywają się tak a nie inaczej. Najważniejsze jednak, że smakują przednio. Szczególnie z kaszą gryczaną. Przepis przedstawiam oczywiście w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka
2 szklanki mleka
1 jajko
1 cebula
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 liść laurowy
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.
Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Zrazy-rycerskie.html