Wykonanie
Jak tylko zobaczyłam ten przepis , natychmiast poleciałam do sklepu po wszystkie potrzebne produkty. Znalazłam go na blogu Kto ugości moich gości . Nie jestem fanką drożdżówek, bo dość rzadko mi wychodzą. Bywa i tak, że ciasto jest smaczne, ale twarde jak kamieńTym razem było inaczej. Przepięknie wyrosło a po upieczeniu jest delikatne i puszyste. Oczywiście
owoce można zmienić. Zrobiłam kilka z
jabłkami, niebo w gębie. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:150 g
twarogu1/4 szkl lekko ciepłegomleka1/4 szkl
oleju1/4 szkl
cukru1
jajkoszczypta
soli2 szkl
mąki5 dag
drożdżygęsty
dżem wiśniowy lub drylowane
wiśnie z kompotu
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć
ser, dodać
mleko,
olej,
cukier ,
jajko i szczyptę
soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć
drożdże oraz przesiać
mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia – u mnie wysmarowana odrobiną
oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną
mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła. Na środek układać wydrylowane
czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Smacznego