ßßß
SKŁADNIKI:150 g twarogu1/4 szkl lekko ciepłegomleka1/4 szkl oleju1/4 szkl cukru1 jajkoszczypta soli2 szkl mąki5 dag drożdżygęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotucukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski w której będziemy wrabiać ciasto przełożyć ser, dodać mleko, olej, cukier , jajko i szczyptę soli. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja ciasto wyrabiam w robocie, zmieniam tylko końcówkę na hak. Do mieszanki wkruszyć drożdże oraz przesiać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie przełożyć do czystej miski do wyrośnięcia – u mnie wysmarowana odrobiną oleju, żeby ciasto ładnie się odkleiło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką koła. Na środek układać wydrylowane czereśnie, zlepiać jak pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego