Wykonanie
Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już
serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić
drożdżowe racuszki z
twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku
oleju.Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :)
Składniki:3 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)1 szklanka letniego
mleka25 dag
twarogu półtłustego w kostce1/3 szklanki
cukru1 duży
cukier waniliowy½ łyżeczki
soli2
jajka3 łyżki
oleju3 szklanki
mąkiDodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki
mleka z dodatkiem
cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg miażdżymy widelcem, następnie dodajemy do niego resztę
mleka,
cukier,
cukier waniliowy,
sól,
jajka,
olej i wyrośnięte
drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo
mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa.
Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor.Gotowe racuszki można podawać z
cukrem pudrem, dowolną
konfiturą, nutellą lub musem z
jabłek.
R E K L A M AKoszt porcji dla 4 osób lub 2 wyglodniałych studentów to około 9 złotych :)