ßßß Cookit - przepis na Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kolejne wydanie pierożków drożdżowych, były już z czereśniami a dziś zapraszam na pierożki z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i wyjdzie nawet laikom kuchennym. Pierożki są puszyste i delikatne. Oczywiście owoce można dowolnie zmieniać. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:
150 g twarogu
1/4 szkl lekko ciepłegomleka
1/4 szkl oleju
1/4 szkl cukru
1 jajko
szczypta soli
2 szkl mąki
5 dag drożdży
jabłka 2-3 szt
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy ser, dodajemy mleko, olej, cukier, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy drożdże oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję olejem aby ładnie się później odkleiło.
Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła.
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.
Na środek każdego koła układamy jabłka i zlepiamy jak pierogi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło:http://potravel.pl/2015/09/24/pierozki-drozdzowe-z-serem-i-jablkami