Wykonanie
Kolejne wydanie pierożków
drożdżowych, były już z
czereśniami a dziś zapraszam na pierożki z
jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i wyjdzie nawet laikom kuchennym. Pierożki są puszyste i delikatne. Oczywiście
owoce można dowolnie zmieniać. Gorąco polecam
SKŁADNIKI:150 g
twarogu1/4 szkl lekko ciepłegomleka1/4 szkl
oleju1/4 szkl
cukru1
jajkoszczypta
soli2 szkl
mąki5 dag
drożdżyjabłka 2-3 szt
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski przekładamy
ser, dodajemy
mleko,
olej,
cukier,
jajko oraz szczyptę
soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy
drożdże oraz przesianą
mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję
olejem aby ładnie się później odkleiło.Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła.
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.Na środek każdego koła układamy
jabłka i zlepiamy jak pierogi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Smacznego.