ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 0,5 kilogramówdrożdże 50 gramówsól 1 szczyptacukier 2 łyżek stołowychmleko 1,5 szklanekjajka 1 sztukcukier puder według uznaniaolej według uznaniaWykonanie:Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 15 minut. Wlać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać odrobinę mleka, a jak za rzadkie, to należy dosypać trochę mąki. Odstawić na 60 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy z obu stron na zloty kolor (przed każdym nabraniem ciasta namoczyć łyżkę w zimnej wodzie). Racuchy podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można podawać także z konfiturą lub udekorowane bita śmietana i czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 0,5 kilogramówdrożdże 50 gramówsól 1 szczyptacukier 2 łyżek stołowychmleko 1,5 szklanekjajka 1 sztukcukier puder według uznaniaolej według uznaniaWykonanie:Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 15 minut. Wlać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać odrobinę mleka, a jak za rzadkie, to należy dosypać trochę mąki. Odstawić na 60 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy z obu stron na zloty kolor (przed każdym nabraniem ciasta namoczyć łyżkę w zimnej wodzie). Racuchy podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można podawać także z konfiturą lub udekorowane bita śmietana i czekoladą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: