ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
drożdże 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
jajka 1 sztuk
cukier puder według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Do przesianej maki dodać szczyptę soli. Zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 15 minut. Wlać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać odrobinę mleka, a jak za rzadkie, to należy dosypać trochę mąki. Odstawić na 60 minut, do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać ciasto i smażyć racuchy z obu stron na zloty kolor (przed każdym nabraniem ciasta namoczyć łyżkę w zimnej wodzie). Racuchy podawać gorące, posypane cukrem pudrem. Można podawać także z konfiturą lub udekorowane bita śmietana i czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10009/Racuchy-drozdzowe