ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z botwinką

Młoda kapusta z botwinką

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo pisać. Sezon w pełni ! Nareszcie
Jak tylko w sklepach pojawia się botwinka, wielki jej pęk ląduje w moim koszyku. Zazwyczaj gotuję wielki gar zupy ( Przepis TUTAJ ), który sama zjadam i to nie w przeciągu kilku dni. Wygląda to tak jakbym w życiu nie jadła
tak lubię , haha. Tym razem w ciut innym wydaniu. W połączeniu z młodą kapustą, cukinią i co by nie było tak dietetycznie, ze sporą ilością boczku podbiła moje serce. Muszę przyznać , że nawet na zimno jest dobra
Polecam.
SKŁADNIKI:
kapusta młoda 1 główka
botwinka 1 pęczek
marchew 2 szt
cukinia 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
pomidory w puszce lub świeże ok 250 g
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
pieprz czarny ziarnisty
sól pieprz czarny mielony
boczek lub kiełbasa
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw. Dusić na małym ogniu.
Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie „miękkawa” dodać pomidory. Ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać ze świeżym pieczywem
Źródło:http://potravel.pl/2015/06/19/mloda-kapusta-z-botwinka