Wykonanie
Co tu dużo pisać. Sezon w pełni ! NareszcieJak tylko w sklepach pojawia się
botwinka, wielki jej pęk ląduje w moim koszyku. Zazwyczaj gotuję wielki gar zupy ( Przepis TUTAJ ), który sama zjadam i to nie w przeciągu kilku dni. Wygląda to tak jakbym w życiu nie jadłatak lubię , haha. Tym razem w ciut innym wydaniu. W połączeniu z
młodą kapustą,
cukinią i co by nie było tak dietetycznie, ze sporą ilością
boczku podbiła moje
serce. Muszę przyznać , że nawet na zimno jest dobraPolecam.

SKŁADNIKI:
kapusta młoda 1 główka
botwinka 1 pęczek
marchew 2 szt
cukinia 1 szt
por 1 duży
cebula 1 duża
pomidory w puszce lub świeże ok 250 g
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
pieprz czarny ziarnisty
sól pieprz czarny mielony
boczek lub
kiełbasatłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać
wodą do 1/4 wysokości
kapusty. Lekko podgotować.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki,
botwinkę opłukać , pokroić,
cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.Warzywa dodać do
kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę
soli, pół łyżeczki
pieprzu,
liście laurowe i
ziele angielskie. W tym czasie
pory pokroić w krążki,
cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej
dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw. Dusić na małym ogniu.
Boczek lub
kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już
kapusta będzie „miękkawa” dodać
pomidory. Ewentualnie doprawić do smaku.Podawać ze świeżym
pieczywem