ßßß
SKŁADNIKI:kapusta młoda 1 główkabotwinka 1 pęczekmarchew 2 sztcukinia 1 sztpor 1 dużycebula 1 dużapomidory w puszce lub świeże ok 250 gziele angielskie 3 sztliść laurowy 3 sztpieprz czarny ziarnistysól pieprz czarny mielonyboczek lub kiełbasatłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw. Dusić na małym ogniu.Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie „miękkawa” dodać pomidory. Ewentualnie doprawić do smaku.Podawać ze świeżym pieczywem