Wykonanie
Parę dni temu dostałam do przetestowania
makaron Międzybrodzki .. Jedną paczkę [niecałą] zużyłam do rosołu..
Makaron Międzybrodzki 5 jajeczny składa się z
mąki makaronowej pszennej,
mąki semoliny z pszenicy durum , 5 świeżych jaj,
wody i
przyprawy kurkumy.
Makaron podczas gotowania zwiększa dwukrotnie objętość, zachowuje kształt i co najważniejsze nie skleja się..polecam.. A teraz zapraszam na zupkę.Co prawda moja zupka ugotowana była tylko na porcji rosołowej , ale była smaczna.
porcja rosołowa2
marchewki1
cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej1
por [biała część]
sólliście lauroweziele angielskiemakaronMarchewkę obrać,
cebulę opalić ,porcję rosołową umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać
wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną
wodą.
Makaron nałożyć na talerze, zalać rosołem .Moja starsza córka uwielbia pomidorówkę, więc jest i pomidorowa, wystarczy tylko dodać
koncentrat pomidorowy i
śmietanę.