ßßß Cookit - przepis na Rosół i makaron Międzybrodzki

Rosół i makaron Międzybrodzki

nazwa

Wykonanie

Parę dni temu dostałam do przetestowania makaron Międzybrodzki .. Jedną paczkę [niecałą] zużyłam do rosołu..Makaron Międzybrodzki 5 jajeczny składa się z mąki makaronowej pszennej, mąki semoliny z pszenicy durum , 5 świeżych jaj,wody i przyprawy kurkumy.Makaron podczas gotowania zwiększa dwukrotnie objętość, zachowuje kształt i co najważniejsze nie skleja się..polecam.. A teraz zapraszam na zupkę.Co prawda moja zupka ugotowana była tylko na porcji rosołowej , ale była smaczna.
porcja rosołowa
2 marchewki
1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
1 por [biała część]
sól
liście laurowe
ziele angielskie
makaron
Marchewkę obrać, cebulę opalić ,porcję rosołową umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby.Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.Makaron nałożyć na talerze, zalać rosołem .
Moja starsza córka uwielbia pomidorówkę, więc jest i pomidorowa, wystarczy tylko dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/625-roso-i-makaron-miedzybrodzki.html