ßßß Cookit - przepis na Risotto Vege

Risotto Vege

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona mojej ulubionej, włoskiej kuchni. Kolejna odsłona risotto. To pierwsza taka w mojej kuchni. Z reguły nie kombinuję z warzywami bo Jakub za nimi nie przepada. Sam nie wie co traci. Tym razem na talerzu zrobiło się świeżo i kolorowo. Polecam.
SKŁADNIKI: na 4 duże porcje:
ryż arborio 500 g
masło 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
mleko 250 g
parmezan tarty 100 g
cebula 1 szt
marchewka 1 duża
szpinak świeży 100 g
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
brokuł 1/2 główki
groszek zielony 1/2 szklanki
sól morska
pieprz czarny mielony
masło 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki. Ze szpinaku oderwać ogonki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucić marchewkę, groszek oraz brokuła gotować 4 minuty. Następnie odcedzić. W woku rozpuścić łyżkę masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebule, lekko przesmażyć tak aby była szklista. Następnie dodać ryż arborio. Podsmażać około minuty, ciągle mieszając, aby nie przywarł do patelni. Po tym czasie dodać 250 ml gorącego mleka. Wymieszać , poczekać aż ryż wchłonie cale mleko i porcjami dolewać bulionu warzywnego. Cukinię oraz bakłażana pokroić w dość cienkie plastry, następnie każdy plaster na 2 lub 4 części. Na osobnej patelni rozpuścić kolejną łyżkę masła, przełożyć cukinie oraz bakłażana, lekko poddusić. Dodać ugotowane warzywa- marchewka, brokuł i groszek.Następnie dodać szpinak. Przed ostatnią porcją bulionu dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą morską oraz pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na końcu dodać łyżkę masła i wymieszać. Przekładać na talerz i posypać parmezanem tartym. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/08/06/risotto-vege