ßßß Cookit - przepis na Marchewka z cukinią na ciepło

Marchewka z cukinią na ciepło

nazwa

Wykonanie

Inspirację do dzisiejszych kulinarnych eksperymentów podsunęły mi dziś moje urocze sąsiadki , w których to towarzystwie raczyłam się poranną kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że cukinię i marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki.
A ja z tego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło. Ale po kolei:)
Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał się być również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę.
Składniki:
1 duża marchewka
1/2 średniej cukini
1/2 cebuli
czosnek granulowany
sól morska
2 łyżki (ok. 30 gram) masła
ok 3 łyżek wody
Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem.
Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym mowa będzie już w kolejnym poście, natomiast z pewnością zagoszczą u nas jeszcze nie raz w roli obiadowej sałatki.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/marchewka-z-cukinia-na-ciepo.html