Wykonanie
Inspirację do dzisiejszych kulinarnych eksperymentów podsunęły mi dziś moje urocze sąsiadki , w których to towarzystwie raczyłam się poranną
kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że
cukinię i
marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym
makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki.A ja z tego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło. Ale po kolei:)Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał się być również pyszną, obiadową
sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę.
Składniki:1 duża
marchewka1/2 średniej
cukini1/2
cebuliczosnek granulowany
sól morska2 łyżki (ok. 30 gram)
masłaok 3 łyżek
wodyWarzywa obrać.
Marchewkę i
cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić
masło, wyłożyć
marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać
cukinię i
cebulę, podlać
wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając
solą i granulowanym
czosnkiem.Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym
mowa będzie już w kolejnym
poście, natomiast z pewnością zagoszczą u nas jeszcze nie raz w roli obiadowej sałatki.