ßßß Cookit - przepis na Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Łosoś, zaraz po dorszu, jest moim ulubionym gatunkiem ryby. Konsumpcyjnym rzecz jasna. Najbardziej smakuje mi taki przyprawiony solą i pieprzem i po prostu upieczony. Czasem jednak lubię trochę poeksperymentować. Tym razem zainspirowana zdjęciem na które natrafiłam kiedyś w internecie (na jakimś blogu kulinarnym ale nie pamiętam dokładnie jakim) postanowiłam połączyć go ze szpinakiem, szalotką i odrobiną czosnku. Akurat ten ostatni nie był dobrym pomysłem bo połączenie go z łososiem nie do końca mi przypasowało (dlatego nie umieszczam go na liście składników). Z lekka maślaną nutą. Mówię Wam pychaaa!
Składniki:
filet z łososia bez skóry – około 300g
2-3 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego, ale po rozmrożeniu trzeba go bardzo dobrze odcisnąć z nadmiaru wody)
łyżka masła klarowanego (można użyć zwykłego – tylko uwaga żeby nie spalić)
1-2 małe szalotki (lub małe cebule)
opakowanie ciasta francuskiego
łyżka mleka (do posmarowania ciasta)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotkę siekamy drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy szalotkę aż zmięknie. Lekko solimy. Dodajemy szpinak i podduszamy przez kilka minut. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Studzimy.
Na cieście francuskim układamy umytego i osuszonego łososia. Na wierzch nakładamy szpinak. Ciasto zwijamy szczelnie a jego nadmiar wkładamy pod spód (lub obcinamy). Wierzch smarujemy mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut (do zrumienienia wierzchu).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/losos-szpinakiem-ciescie-francuskim