Wykonanie
Sezon na
szparagi jeszcze trwa, więc wykorzystując ten uroczy czas przygotowałam przepyszną zupę kremową o delikatnym smaku z białych
szparagów na którą zapraszam. Przedstawiam wersję dietetyczną, zastępując
śmietankę mlekiem, pozostawiam wolny wybór.Proporcje dla dwóch osób.Składniki:500 g białych
szparagów1
cebulaokoło 400 ml
wody (może być
bulion warzywny albo drobiowy)250 ml
mleka (albo słodka
śmietanka)100 g
masła1
żółtkosól morskapieprz czarnyszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejpól łyżeczki
cukru (użyłam
cukru trzcinowego)
Wykonanie:Płuczemy nasze
szparagi, odkrajamy twarde końcówki, obieramy obieraczką pozostawiając główki w całości. Płuczemy jeszcze raz, a następnie każdą sztukę kroimy na cztery części (około 4 cm). W odpowiednim do tego naczyniu rozgrzewamy
masło i wrzucamy pokrojoną
cebulę, przyprawiamy
solą,
cukrem i
pieprzem bardzo delikatnie, po chwili dorzucamy
szparagi i smażymy około 5 minut mieszając. Dolewamy
wodę i dusimy całość kolejne 5 minut. Sprawdzamy nożem miękkość główek, kiedy są miękkie przekładamy je do osobnej miseczki. Resztę dusimy jeszcze około 5 minut, ogólnie czas gotowania to 15 minut. Następna czynność to miksowanie ugotowanych
szparagów w ich wywarze. (Można je przetrzeć przez sito w celu usunięcia włókien, ale wówczas należy zagęścić zupę
mąką, którą dodaje się przy smażeniu warzyw około jednej łyżki. W przypadku
młodych szparagów nie ma takiej konieczności.)
Mleko (albo słodką
śmietankę) mieszamy z
żółtkiem na osobnym talerzu, a następnie dolewamy do gotujących się na małym ogniu zmiksowanych
szparagów mieszając jednocześnie całość po czym odstawiamy z ognia.Na koniec przyprawiamy jeszcze do smaku całość dodając świeżo startą
gałkę muszkatołową oraz ozdabiamy wcześniej ugotowanymi główkami naszych magicznych białych warzyw. I gotowe !smaczna - aromatyczna - aksamitna - bardzo zdrowa - wiosenna - kremowa - zupa ! :)
Smacznego.