Wykonanie
Dzisiaj Was trochę pozaskakuję :) Zaskoczenie #1 – nasz pospolity
ziemniak aka
kartofel vel pyra ma słodkiego czerwonego kuzyna, zwanego
batatem (lub patatem). Zaskoczenie #2 – mimo iż
bataty pochodzą z Ameryki Południowej, obecnie ich zdecydowanie największym producentem są Chiny. A największe zaskoczenie #3 – z tychże
batatów można zrobić pyszne… pączki! :) A to nie koniec niespodzianek. Pączki te się piecze, a nie smaży dzięki temu nie są tak kaloryczne jak nasze klasyczne pączuchy. Uprzedzam, że jest to przepis czasochłonny (ponieważ ciasto rośnie 2x2h) ale na pewno warto je zrobić! :) Zwłaszcza mając w perspektywie nadchodzących tłusty czwartek! Robi się je z dodatkiem prawdziwej
wanilii i
rumu. Powstaje nam pyszne, niezwykle lekkie i puszyste ciasto, dla którego wisienką na torcie jest glazura z
cynamonu i
brązowego cukru. Spróbujcie je przygotować i sami pozaskakujcie Waszych domowników! :)
Składniki:około 20-25 sztuk w zależności od wielkości :)350 g słodkich
ziemniaków3 łyżki
masła½ szklanki
mleka2 i ½ łyżeczki suchych
drożdży½ szklanki
cukru100 g (ok. ½ szklanki)
brązowego cukru1 łyżeczka
soliPół
laski wanilii¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka ciemnego
rumu1 duże
jajko2
żółtka (z dużych
jajek)430-450 g
mąki pszennejGlazura:½ szklanki
cukru (użyłam brązowego)1 płaska łyżeczka
cynamonu4 łyżki rozpuszczonego
masłaWykonanie:Słodkie
ziemniaki gotujemy w wodzie bez
soli, w łupinie, aż zmiękną. Gdy przestygną, obieramy je i gnieciemy na puree. Powinno nam wyjść około szklanki miąższu. Połowę
laski wanilii przecinamy
ostrym nożem i zbieramy ziarna.
Masło (na pączki) rozpuszczamy. W małym rondelku podgrzewamy
mleko do 40°C. W dużej misce mieszamy ciepłe
mleko z
drożdżami i pozostawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy
cukier,
brązowy cukier,
sól, ziarna
wanilii,
gałkę muszkatołową oraz
rum. Wszystko mieszamy mikserem, aż się dokładnie połączy. Dodajemy puree ziemniaczane, rozpuszczone
masło,
jajko i
żółtka i ponownie chwilę miksujemy. Dosypujemy
mąkę i wyrabiamy (najlepiej mikserem z końcówką – hakiem) około 7 minut. Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dosypać więcej
mąki.Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej
mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Nie przejmujcie się jeśli różnica w objętości ciasta nie będzie wyraźna ;)Po 2 godzinach ponownie przez chwilę ugniatamy ciasto (ręcznie wystarczy). Rozwałkowujemy je, na posypanym
mąką blacie, na grubość około 1,5-2 cm. Wycianamy większe koła (u mnie kwiatki :) ), a w nich dodatkowo wykrawamy mniejsze kółeczka.Pączki układamy (w co najmniej 5cm odstępach) na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy je folią (ale nie owijamy ich) – ja użyłam jednorazowych reklamówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Delikatnie zdejmujemy siateczki z blach i pieczemy pączki przez około 10 minut, aż nabiorą złoto – brązowego koloru.W tym czasie przygotowujemy glazurę.
Masło rozpuszczamy na małej patelni. Na talerzyku mieszamy
cukier z
cynamonem. Po upieczeniu pączków (gdy jeszcze będą ciepłe), każdego delikatnie moczymy w roztopionym
maśle, a następnie obtaczamy w cukrze z
cynamonem.Smacznego!
Przepis znaleziony tutaj.Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)