ßßß
Składniki:20 g świeżych drożdży150 ml mleka50 g cukru400 g mąki pszennejpół łyżeczki soli2 jajka50 g masłaDo posmarowania:70 g masła100 g brązowego cukru2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:
1. Zrobić rozczyn: Drożdże rozkruszyć do niedużej miseczki, wymieszać je z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i dwiema łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.2. 50 g masła rozpuścić i odstawić na bok.
3. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka, roztopione, przestudzone masło i wymieszać. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wyrabiać przez ok. 10 minut (ręcznie), aż ciasto będzie elastyczne (można to zrobić mikserem używając haka do zagniatania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła i odstawić.5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić.
6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 50 cm.7. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem, 1 łyżkę masła zostawić. Wymieszać brązowy cukier z cynamonem iposypać ciasto, zostawiając 1 łyżkę.
8. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na pasy o wymiarach 30cm x 10 cm.9. Pasy ułożyć jeden na drugim. Pokroić je w poprzek, aby powstały kawałki o wymiarach 5 x 10 cm.10. Ciasto ułożyć w formie keksowej krótszymi bokami do boków formy.11. Zostawić na ok. 10-15 min. do wyrośnięcia - żeby ciastowypełniło formę. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180° C.
12. Na koniec ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać cukrem zcynamonem.13. Piec ok. 30 - 35 min. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Wystudzić w formie.Źródło/ Inspiracja: domowe-wypieki.pl