ßßß Cookit - przepis na cynamonki

cynamonki

nazwa

Wykonanie

Takie bułeczki sprzedają u mnie w pobliskiej piekarni, postanowiłam odtworzyć ten smak i wyszło na to, że ...moje lepsze :)
400 gramów mąki pszennej tortowej
3 żółtka lub 1 duże jajo
0,5 - 0,75 łyżki cynamonu
szczypta soli
3 łyżki cukru ( świetnie sprawdzi się również brązowy)
250 ml ciepłego mleka
7 gramów suchych lub 25 gramów świeżych drożdży
50 gramów stopionego schłodzonego masła
dodatkowo:
1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
garść grubego cukru do posypania
Mąkę przesiewamy z solą, cynamonem, cukrem i suchymi drożdżami.
Do mąki dodajemy żółtka lub jajo, masło, stopniowo dolewamy mleko zagniatając elastyczne ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto odgazowujemy, formujemy z niego wałek, dzielimy go na 8 - 9 równych części.
Każdą z nich zrolować w wałeczek, długości około 20 cm, zawiązać w supełek, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć nasze supełki ściereczką i zostawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować jajem, posypać grubym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut na złoto.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/cynamonki.html