Wykonanie
To danie pierwszy raz przygotowywałam w jego ojczyźnie czyli w Hiszpanii :) Ostatnio robiłam je ponownie, bo
dorwałam krewetki w super cenie, więc postanowiłam się podzielić z
Wami przepisem na paellę. Spotkać ją można na półwyspie iberyjskim pod różnymi postaciami, ale jej głównym składnikiem jest zawsze
ryż z dodatkiem
szafranu i
owoce morza. Często występującymi dodatkami są
mięso i warzywa. W mojej wersji są
krewetki, uda z
kurczaka i trochę warzyw :) Do doprawienia użyłam mieszanki do paelli kupionej w Hiszpanii. Pewnie w naszych sklepach można znaleźć coś podobnego, a jeżeli nie, podam jej skład :) Qué aproveche! Czyli smacznego :)
Składniki:4 porcje200 g
ryżu do paelli300 g świeżych, gotowanych
krewetek500 g udek / pałek z
kurczaka (można użyć również filetów z udek)300 g mrożonego
groszku1
papryka czerwona1 duży
pomidorok. 500 – 600 ml
bulionu½ łyżeczki
papryki wędzonej¼ łyżeczki
papryki ostrej1
cebula biała2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek5 g
przyprawy do paelli (
szafran,
czosnek,
sól,
papryka,
mąka kukurydziana,
pieprz,
goździki)
sólpieprzpietruszka (do podania)Wykonanie:
Paprykę kroimy w kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę, a
cebulę drobno siekamy.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i po usunięciu pestek kroimy w kostkę.
Kurczaka solimy,
pieprzymy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy
kurczaka z każdej strony, przez około 10 minut (po 5 z każdej strony). Następnie dorzucamy
cebulę z
czosnkiem. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
paprykę. Smażymy ok. 2 minuty.Następnie dosypujemy wędzoną i
ostrą paprykę,
przyprawę do paelli oraz dolewamy
wino. Gdy
wino trochę odparuje dodajemy
ryż i smażymy go przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojonego
pomidora .Dolewamy
bulion (zacznijmy od 500 ml, gdy zabraknie możemy jeszcze trochę dolać). Gdy się zagotuje przykrywamy patelnię i gotujemy na niewielkim ogniu około 20 – 25 minut. W tym czasie nie mieszamy dania. Następnie dodajemy
groszek. Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez około 5 – 7 minut. Możemy lekko przemieszać. Na koniec dodajemy
krewetki. Ponownie przykrywamy i trzymamy na ogniu kolejne 3 -4 minuty.Odstawiamy z gazu na 5-10 minut, posypujemy
pietruszką, skrapiamy
sokiem z cytryny i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ