Wykonanie
Paella jest jednym z najbardziej znanych dań z kuchni hiszpańskiej. Chociaż zawiera sporo składników jest całkiem łatwa do przygotowania. Problemem mogą być u nas
owoce morza - dostanie świeżych
krewetek prawie graniczy z cudem. Ja użyłam tych mrożonych, w wersji bardzo dużej (tzw.
krewetki tygrysie). W smaku są takie same jak mniejsze, ale jest z nimi mniej zabawy przy "rozbieraniu" :)Do zrobienia paelli użyłam specjalnej patelni zwanej "paellerą", którą przywiozłam z Hiszpanii. Domyślam się, że mało kto w naszym
kraju może ją posiadać. Łatwo jest ją jednak zastąpić naczyniem żaroodpornym lub np. żeliwnym garnkiem bez plastikowych lub silikonowych rączek (spalą się w piekarniku!).Składniki na 4 porcje50 dg
ryżu do paelli (można go ewentualnie zastąpić
ryżem do risotto)4 podudzia z
kurczaka100 g
krewetek tygrysich250 g
mrożonych owoców morza1
cebula2 ząbki
czosnku3
pomidory1/2
papryki czerwonej1/2 szklanki mrożonego
groszkuok. 1,5 l
bulionu drobiowego3 łyżki
oliwykilka nitek
szafranu1 łyżeczka słodkiej
czerwonej paprykiszczypta ostrej
czerwonej paprykisól,
pieprzPrzygotowanieDo
kurczaka dosypujemy
przyprawy: pół łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki, szczyptę ostrej,
sól i
pieprz do smaku. Wlewamy łyżkę
oliwy, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do zamarynowania.W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Paprykę kroimy w cienkie 3-4 cm paski.
Cebulę i
czosnek siekamy.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Mrożone owoce morza i
krewetki płuczemy w zimnej lub letniej wodzie (tak by się porozdzielały).Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej podudzia z
kurczaka aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Następnie wlewamy na nią łyżkę
oliwy i smażymy
cebulę i
czosnek aż się delikatnie zeszklą, a następnie dodajemy
paprykę. Po podsmażeniu zdejmujemy z ognia.
Jeśli mamy paellerę lub duży garnek to od tego momentu będziemy używać tylko jej. Jeśli nie, możemy dalej używać tej samej patelni (o ile jest naprawdę duża). Rozgrzewamy łyżkę
oliwy i wsypujemy na nią surowy
ryż na ok. 1 minutę ciągle mieszając. Po tym czasie dolewamy
bulion i mieszamy.
Bulion mamy ciągle pod ręką tak, by móc dolewać co jakiś czas aby
ryż nam się nie przykleił do patelni i nie przypalił. Dodajemy
szafran. Po kilku minutach dodajemy
czosnek,
cebulę i
paprykę oraz
mrożone owoce morza (bez
krewetek). Gotujemy ok. 10 minut.Następnie dodajemy
pomidory i
groszek oraz
przyprawy (
paprykę,
sól i
pieprz). Po chwili na wierzch wkładamy
krewetki i
kurczaka. Od tego czasu musimy uważać mieszając, tak by nie zakopać podudzi i
krewetek w naszym
ryżu, ale równocześnie obracać je co jakiś czas by się podgotowały w środku.Gdy
ryż będzie prawie miękki (po ok. 10-15 minutach) wkładamy paellę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 10 minut . Jeśli wcześniej używaliśmy patelni z plastikowymi rączkami na tym etapie przekładamy jej zawartość do naczynia żaroodpornego.Po wyjęciu z piekarnika całe danie stawiamy na
stole, tak by każdy mógł sobie nałożyć porcję. Wygląda to o wiele bardziej efektownie niż nałożone na talerz. Paellę możemy też ewentualnie udekorować cząstkami
cytryny.Smacznego!