Wykonanie
To, że Pani Smaczna jest serowa już chyba wiecie ;) Dotyczy to chyba każdego rodzaju
sera,
serka i na słodko i na słono! Dzisiaj bohaterem będzie
serek homogenizowany. Zbliża się wielkimi krokami dzień kiedy można, powiedzmy sobie bezkarnie, pochłonąć kolosalne ilości kalorii.
Potem łapią nas wyrzuty sumienia , ale dopiero następnego dnia ;) Tak, Tłusty Czwartek! W tym roku zabieram się za niego wcześniej, a to za sprawką pewnego małego osobnika, która pojawi się w naszej dotychczas dwuosobowej rodzince już na początku lutego ;) Nie możemy doczekać! :) p.s. może zdjęcia nie wyszły najładniejsze, ale warto ;)
Składniki: na duży talerz300 g
serka homogenizowanego waniliowego3
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do głębokiego smażeniaDodatkowo:100 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Jajka lekko roztrzepujemy.
Mąkę przesiewamy. W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą
cukier do wypieków z
cynamonem.
Serek mieszamy z
jajkami i dodajemy przesianą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sól. Dokładnie mieszamy.W szerokim i niskim garnku rozgrzewamy
olej do temperatury 175°C.Smażymy pączuszki na złoty kolor wkładając do rozgrzanego
oleju porcje ciasta niewielką łyżką (aby ciasto nie kleiło się do łyżki możemy przesmarować łyżkę
olejem).Usmażone pączki odkładamy na papierowy ręcznik aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy w
cynamonowym cukrze.Smacznego!
Przepis pochodzi stąd .