Wykonanie
Bardzo prosta w przygotowaniu wersja tłustoczwartkowej przekąski. Dobra dla tych, którzy tak jak ja, obiecują sobie, że w końcu zrobią te prawdziwe tradycyjne pączki, ale
potem okazuje się, że zapału brak. Produkcja pączusiów przebiega szybko, podobnie konsumpcja. Można obtoczyć je w cukrze z
cynamonem, posypać
cukrem pudrem albo zaszaleć z lukrem. No i nikt nie
mówi, że Tłusty Czwartek to jedyna okazja by ich spróbować ;)
Składniki (mała porcja pączków - około 20-25):200 g
serka homogenizowanego waniliowego2
jajka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażeniadodatkowo:2 łyżki
cukru drobnego0,5 łyżeczki
cynamonu lub
cukier puder,
lukierPrzygotowanie:Do rondla wlej
olej (np. rzepakowy) na wysokość 4-5 cm i włącz palnik, aby
olej dobrze się rozgrzał.
Serek homogenizowany wymieszaj dokładnie z
jajkami, następnie do miski przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodaj
sól. Wymieszaj wszystkie składniki. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i smaż partiami (u mnie 5-6 sztuk na raz). Rumiane pączki wyławiaj łyżką cedzakową, odsączaj na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczaj w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Możesz też posypać je
cukrem pudrem.