Wykonanie
Szybkie, niezawodne, delikatne i... bardzo proste w wykonaniu! Nieczęsto mam w domu
serek homogenizowany, więc nigdy wcześniej nie miałam okazji ich upiec. Naprawdę, nie przypuszczałabym, że mogą być tak smaczne :-). Dodatkowo podałam je w cukrowej cynamonowej posypce - nie można się od nich oderwać! Duży plus za szybkość wykonania, to zaledwie kilka chwil.Składniki na pełny duży talerz:300 g
serka homogenizowanego waniliowego3
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do głębokiego smażeniaDodatkowo:drobny
cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym
cynamonem (na 100 g
cukru 2 łyżeczki
cynamonu)
Serek wymieszać z
jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sól. Dokładnie wymieszać widelcem.W szerokim i płaskim garnku rozgrzać
olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany
olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym
oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym
cynamonowym cukrze.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z blogu 'Wypiecz Wymaluj' .