Wykonanie
Skoro z
truskawkami trzeba się już powoli żegnać musiałam sobie znaleźć jakiegoś nowego ulubieńca ;) Padło na
jagody! Szybko się kończą, więc spieszmy się! Smaczne i zdrowe, zresztą chyba jak każde
owoce ;) Działają m.in. przeciw anemii, obniżają cholesterol, zalecane są kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego i to co mi rodzice zawsze powtarzali karmiąc
jagodami – poprawiają widzenie. Żeby było jeszcze zdrowiej, zamiast
mąki pszennej użyłam owsianą, a zamiast
cukru –
miód. Wyszły pięknie wyrośnięte i sycące. Idealne na pożywne śniadanie! Więcej koloru i
owocowego smaku dodały zblendowane
truskawki, które użyłam jako polewę :) Oczywiście różnego rodzaju polewy,
syropy,
dżemy,
serki również idealnie się sprawdzą.
Składniki:ok. 10 sztuk250 g
mąki owsianej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia¼ łyżeczki
soli2 duże
jajkaszklanka (250 ml)
mleka3 łyżki
miodu (użyłam wielokwiatowego)1,5 łyżki
oleju180 g
jagódPolewa:350 g
truskawekgarść
jagódcukier/miód (opcjonalnie)Wykonanie:W misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.W drugiej misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
mleko,
olej i
miód.Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie je ze sobą łączymy. Dodajemy
jagody i ponownie delikatnie mieszamy.Przygotowujemy polewę . Część
truskawek (200 g) miksujemy na gładką masę. Pozostałe
truskawki (150g) drobno kroimy i wrzucamy do
truskawek zmiksowanych. Moje były na tyle słodkie, że nie dodawałam już
cukru ani
miodu. Jeśli natomiast będą kwaskowate możemy je trochę posłodzić.Placuszki smażymy chwilę, na niewielkiej ilości
oleju, z obu stron. Jeśli chcemy podać od razu większą ilość, po usmażeniu placki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!