ßßß
Składniki:ok. 10 sztuk250 g mąki owsianej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia¼ łyżeczki soli2 duże jajkaszklanka (250 ml) mleka3 łyżki miodu (użyłam wielokwiatowego)1,5 łyżki oleju180 g jagódPolewa:350 g truskawekgarść jagódcukier/miód (opcjonalnie)Wykonanie:W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i miód.Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie je ze sobą łączymy. Dodajemy jagody i ponownie delikatnie mieszamy.Przygotowujemy polewę . Część truskawek (200 g) miksujemy na gładką masę. Pozostałe truskawki (150g) drobno kroimy i wrzucamy do truskawek zmiksowanych. Moje były na tyle słodkie, że nie dodawałam już cukru ani miodu. Jeśli natomiast będą kwaskowate możemy je trochę posłodzić.Placuszki smażymy chwilę, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron. Jeśli chcemy podać od razu większą ilość, po usmażeniu placki przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!