Wykonanie
Robiłam te muffinki dwa
razy, raz z mrożonych, a raz ze świeżych
owoców. Obie wersje są pyszne. Są mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne dzięki cukrowi migdałowemu. Polecam!
Składniki:1,5 szklanki pokrojonych
truskawek (świeżych lub mrożonych)2 szklanki
mąki (pszennej lub krupczatki)pół szklanki
cukru1
cukier migdałowypół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczka
solipół szklanki
oleju1 szklanka
mleka2
jajkaSposób przygotowania:1. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukry,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól), a w drugim mokre (
jajka,
mleko i
olej).2. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników, dodajemy
owoce i całość mieszamy.3. Foremki wyłożone papilotkami napełniamy
ciastem do 2/3 wysokości formy i pieczemy przez 25-30 minut w 180 st. C.4. Po upieczeniu studzimy, posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego :)Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki