ßßß Cookit - przepis na Muffiny truskawkowe z kruszonką

Muffiny truskawkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

O matko, jak one pachniały po wyjęciu z piekarnika! Stuprocentowym latem i letnimi wypiekami. Trzeba im jednak dać porządnie ostygnąć, ponieważ są tak mięciutkie, że przy wyciąganiu gorących z foremek mogą się porozpadać. Za to chwila wyczekiwania zostaje nagrodzona pyszną babeczką z kawałkami truskawek i chrupiącą migdałową kruszonką. Niebo w gębie.
Myślę, że truskawki zawierają w sobie podobną subtancję do tej zawartej w czekoladzie, która sprawia, że w mózgu wytwarza się serotonina, czyli hormon szczęścia. A przynajmniej głęboko w to wierzę.
Przepis na muffiny wypatrzony u Dorotus, trochę przeze mnie zmieniony.
Składniki:
szklanka mąki
1 / 4 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
jedno duże jajko
1 / 4 szklanki oleju
pół szklanki mleka
szklanka pokrojonych truskawek
kruszonka: 150 g zmielonych migdałów, 20 g miękkiego masła, 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: migdały wymieszać rozcierając palcami z masłem i cukrem, aby powstała migdałowa kulka. Wstawić ją do zamrażalnika i zabrać się za przygotowywanie muffin. W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej - cukier, jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości cukru. Następnie przelać zawartość do miski z mąką i wymieszać łyżką. Dodać truskawki. Masę przełożyć do foremki na muffiny, napełniając każdy otwór prawie do pełna. Wyciągnąć z zamrażalnika kruszonkę i pokruszyć po trochę na wierzch każdej muffinki. Piec 30 minut w 190 o C. Wyjąć i dobrze przestudzić.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/muffiny-truskawkowe-z-kruszonka.html