Wykonanie
O
matko, jak one pachniały po wyjęciu z piekarnika! Stuprocentowym latem i letnimi wypiekami. Trzeba im jednak dać porządnie ostygnąć, ponieważ są tak mięciutkie, że przy wyciąganiu gorących z foremek mogą się porozpadać. Za to chwila wyczekiwania zostaje nagrodzona pyszną babeczką z kawałkami
truskawek i chrupiącą
migdałową kruszonką. Niebo w gębie.Myślę, że
truskawki zawierają w sobie podobną subtancję do tej zawartej w
czekoladzie, która sprawia, że w mózgu wytwarza się serotonina, czyli hormon szczęścia. A przynajmniej głęboko w to wierzę.
Przepis na muffiny wypatrzony u Dorotus, trochę przeze mnie zmieniony.
Składniki:szklanka
mąki1 / 4 szklanki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
sody oczyszczonejszczypta
solijedno duże
jajko1 / 4 szklanki
olejupół szklanki
mlekaszklanka pokrojonych
truskawekkruszonka: 150 g zmielonych
migdałów, 20 g miękkiego
masła, 2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie:Przygotować kruszonkę:
migdały wymieszać rozcierając palcami z
masłem i
cukrem, aby powstała migdałowa kulka. Wstawić ją do zamrażalnika i zabrać się za przygotowywanie muffin. W jednej misce zmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugiej -
cukier,
jajko,
olej i
mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości
cukru. Następnie przelać zawartość do miski z
mąką i wymieszać łyżką. Dodać
truskawki. Masę przełożyć do foremki na muffiny, napełniając każdy otwór prawie do pełna. Wyciągnąć z zamrażalnika kruszonkę i pokruszyć po trochę na wierzch każdej muffinki. Piec 30 minut w 190 o C. Wyjąć i dobrze przestudzić.