ßßß
Tak mi posmakowało połączenie migdałów z truskawkami, że postanowiłam jeszcze upiec te muffinki. Mięciutkie, wilgotne, i nie wiem czemu - wszyscy, którzy je smakowali, myśleli, że to ciasto drożdżowe - może przez kruszonkę ;). Przepis pochodzi z bloga Ani ' Na miotle '.Składniki na około 15 muffinek:2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli2 jajkapół szklanki oleju1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)1,5 szklanki pokrojonych truskawekKruszonka migdałowa:100 g zmielonych migdałów20 g masła3 łyżeczki cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)