Wykonanie
Tak mi posmakowało połączenie
migdałów z
truskawkami, że postanowiłam jeszcze upiec te muffinki. Mięciutkie, wilgotne, i nie wiem
czemu - wszyscy, którzy je smakowali, myśleli, że to
ciasto drożdżowe - może przez kruszonkę ;). Przepis pochodzi z bloga Ani ' Na miotle '.Składniki na około 15 muffinek:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2
jajkapół szklanki
oleju1 szklanka
mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)1,5 szklanki pokrojonych
truskawekKruszonka migdałowa:100 g zmielonych
migdałów20 g
masła3 łyżeczki
cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć suche składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól. W drugim składniki mokre:
jajka,
mleko,
olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać
truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić
ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)