Wykonanie
Te muffinki są świetne. Ich zrobienie nie zabiera dużo czasu, a są naprawdę smaczne. Ale co najważniejsze, po schowaniu w lodówce, długo zachowują świeżość. Malowanie domu spowodowało, że paru rzeczy nie
mogę znaleźć! Tak było też z mielonymi
migdałami - no były na 100%, ale nie ma! Więc siłą rzeczy muffinki upiekłam bez kruszonki. Pewnie z kruszonką byłyby lepsze, ale i bez niej niczego im nie brakowało . Polecam !Przepis ze strony Moje Wypieki
Składniki na około 15 muffinek:2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2
jajkapół szklanki
oleju1 szklanka
mleka (u mnie wystarczyło 3/4 szklanki)1,5 szklanki pokrojonych
truskawekKruszonka migdałowa:100 g zmielonych
migdałów20 g
masła3 łyżeczki
cukruPrzygotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu połączyć suche składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól. W drugim składniki mokre:
jajka,
mleko,
olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać
truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić
ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone
migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super!