Wykonanie
Bo
truskawek nigdy dość!
Składniki (na około 15 muffinek):2 szklanki
mąki pszennej,3/4 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/4 łyżeczki
soli,2
jajka,1/2 szklanki
oleju,1 szklanka
mleka,1,5 szklanki pokrojonych
truskawek.Kruszonka migdałowa :100 g zmielonych
migdałów,20 g
masła,3 łyżeczki
cukru.Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu łączymy suche składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
sól. W drugim składniki mokre:
jajka,
mleko,
olej. Wymieszane suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych i lekko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy
truskawki i mieszamy.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy
ciastem. Posypujemy kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki łączymy, rozcierając palcami.Pieczemy około 30 minut w 160ºC. Podajemy ostudzone.
Smacznego :)Przepis z: mojewypieki.com