ßßß Cookit - przepis na MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z MIGDALOWA KRUSZONKA

MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z MIGDALOWA KRUSZONKA

nazwa

Wykonanie

Bo truskawek nigdy dość!
Składniki (na około 15 muffinek):
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
1 szklanka mleka,
1,5 szklanki pokrojonych truskawek.
Kruszonka migdałowa :
100 g zmielonych migdałów,
20 g masła,
3 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych i lekko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy truskawki i mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy ciastem. Posypujemy kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki łączymy, rozcierając palcami.
Pieczemy około 30 minut w 160ºC. Podajemy ostudzone.
Smacznego :)
Przepis z: mojewypieki.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/06/muffinki-truskawkowe-z-migdaowa.html