Wykonanie
Robiłam i
jadłam już wiele muffinek, ale tak wspaniałych jeszcze nigdy. Muffinki wyszły delikatne, mięciutkie, a słodka migdałowa kruszonka idealnie podkreśliła smak
truskawek. Polecam Wam te muffinki, bo są przepyszne, a do tego bardzo proste do zrobienia.Składniki na 15-18 muffinekCiasto:2 szklanki
mąki pszennej (1 szklanka=250 ml)3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2
jajka1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka250 g
truskawekKruszonka migdałowa:100 g zmielonych
migdałów20 g zimnego
masła3 łyżeczki
cukruPrzygotowanie kruszonki migdałowejZmielone
migdały, zimne
masło oraz
cukier rozcieramy w palcach, aż uzyskamy sypką kruszonkęPrzygotowanie ciasta (składniki "mokre" na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową)W jednej misce łączymy " suche " składniki: przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą oraz
cukier i dokładnie mieszamyW drugiej misce łączymy " mokre " składniki:
jajka delikatnie roztrzepujemy łyżką, wlewamy
mleko oraz
olej i mieszamy do połączenia składnikówMokre składniki wlewamy do suchych i lekko mieszamy tak, żeby składniki tylko połączyły się
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do ciasta i mieszamyFormę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek łyżką, do 2/3 ich wysokości. Muffinki posypujemy kruszonkąMuffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.Źródło: Moje WypiekiSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u