ßßß Cookit - przepis na Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Robiłam i jadłam już wiele muffinek, ale tak wspaniałych jeszcze nigdy. Muffinki wyszły delikatne, mięciutkie, a słodka migdałowa kruszonka idealnie podkreśliła smak truskawek. Polecam Wam te muffinki, bo są przepyszne, a do tego bardzo proste do zrobienia.
Składniki na 15-18 muffinek
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka=250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
250 g truskawek
Kruszonka migdałowa:
100 g zmielonych migdałów
20 g zimnego masła
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie kruszonki migdałowej
Zmielone migdały, zimne masło oraz cukier rozcieramy w palcach, aż uzyskamy sypką kruszonkę
Przygotowanie ciasta (składniki "mokre" na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową)
W jednej misce łączymy " suche " składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą oraz cukier i dokładnie mieszamy
W drugiej misce łączymy " mokre " składniki: jajka delikatnie roztrzepujemy łyżką, wlewamy mleko oraz olej i mieszamy do połączenia składników
Mokre składniki wlewamy do suchych i lekko mieszamy tak, żeby składniki tylko połączyły się
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do ciasta i mieszamy
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do papilotek łyżką, do 2/3 ich wysokości. Muffinki posypujemy kruszonką
Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.
Źródło: Moje Wypieki
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/06/muffinki-z-truskawkami-i-migdaowa.html