Wykonanie
Sezon na
truskawki powoli się kończy, szkoda, że były takie drogie w tym roku. Głównie z tego powodu nie przygotowałam zbyt wielu dań z ich udziałem. W ubiegłym roku kupowałam je na łubianki, a w tym najczęściej po 0,5 kg…W szczycie sezonu przygotowałam muffinki wg tego przepisu
Margarytki.
Robi się je bardzo szybko, naprawdę polecam ten przepis. Zrobiłam wersję bez kruszonki. Wyszło mi równo 20 babeczek – tak jak w przepisie. Nie dokładałam
truskawek do ciasta, tylko do już rozlanego do papilotek ciasta dołożyłam po jednej dorodnej
truskawie. Oprószyłam
płatkami migdałowymi.Składniki:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2
jajkapół szklanki
oleju1 szklanka
mleka20 dużych
truskawekpłatki migdałowe1. Połączyć suche składniki:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.2. W drugim naczyniu mieszamy
mleko,
olej i
jajka.3. Mieszamy składniki suche i mokre.4. Nakładamy porcje ciasta do papilotek. W środek wbijamy po
truskawce.
5. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 °C.
Muffinki dodaję z przyjemnością do akcji Domi w kuchni: