Wykonanie
Pączki
bananowe rzuciły mi się w oczy na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Bardzo smakowały nam pączusie
serowe (klik) dlatego od razu postanowiłam spróbować tych
bananowych. Ich niewątpliwą zaletą jest czas robienia- dosłownie dziesięć minut i gotowe tak więc idealne na wypadek niespodziewanych gości. W konsystencji są dość zwarte dlatego raczej nie nadają się do nadziewania ale mają tak wyraźnie
bananowy smak, że całkowicie wystarczy.Składniki na około 25 sztuk:2
banany2 małe
jajka1 i 3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
mleka4 łyżki
cukru pudru + do posypania1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soliolej do smażenia
Banany zmiksować na pulpę.
Mąkę,
cukier puder,
sodę,
sól i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki razem zmiksować na dość gęstą masę. W grubym rondlu rozgrzać
olej. Ciasto nabierać na łyżkę (wcześniej najlepiej zamoczyć ją w
oleju) i wrzucać porcje na rozgrzany
olej. Smażyć na rumanio, zanim ostygną posypać
cukrem pudrem.*źródło- Di gotuje