Wykonanie
Wielkanoc za pasem, czas więc przygotować coś na tą okazję!Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :)Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z
żurkiem,
białą kiełbasą,
jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny
bananowo -
jogurtowe.Składniki:( na 12 muffinów)Składniki suche:1¾ szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej Delecta1/4 łyżeczki
soliSkładniki mokre:2 duże
banany1 szklanka
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
oleju1
jajkoPrzygotowanie:Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy
mąkę i dodajemy resztę suchych składników tj.
cukier puder,
proszek do pieczenia Delecta,
sodę oczyszczoną Delecta oraz
sólW drugiej misce rozgniatamy widelcem
banany i dodajemy do nich
jogurt olej i
jajko. MieszamyZawartość pierwszej miski wsypujemy do drugiej i krótko mieszamy łyżką - tak aby wszystkie składniki nam się połączyły.Do formy do muffinek wkładamy papilotki i nakładamy do nich około 2 łyżki masy.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.Po wystygnięciu dekorujemy kolorowymi lukrami i wiosennymi ozdobami.Smacznego! :)