Wykonanie
Mini pączki z puree
bananowego, proste i ekspresowe.Bez zagniatania, wyrastania, bez czekania - mieszasz, smażysz i jesz :)Podejrzewam, że tak jak
bananowy omlet, nie przypadną do gustu każdemu.Nam bardzo smakowały, zniknęły z talerza tak szybko, jak się na nim pojawiły,ale my jesteśmy wielbicielami
bananów na ciepło...
Składniki:1
jajko1 1 1 1 / 2 - 1 3 / 4 szklanki
mąki1/ 4 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/ 2 łyżeczki
sody1/ 2 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej)
Sposób wykonania:
Banany zmiksować na puree. Dodać
jajko i
mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto. Konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.
Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w
oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne
dziwne kształty. Takie śmieszne pączki mogą stać się okazją do zabawy dla całej rodziny w odgadywanie "co to za kształt i co przypomina?".Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem zmieszanym z
cukrem wanilinowym.Jako zwieńczenie deseru proponuję bardzo aromatyczny kompot. O tej
porze roku alternatywą dla
owoców w kompocie mogą być napary
owocowe. Ja użyłam naparu "
Owoce leśne" firmy Biofix. Napary tej firmy to wyłącznie susz
owocowy pochodzący z ekologicznych regionów Polski. Wystarczy kilka łyżeczek naparu zalać gorącą
wodą, by otrzymać
napój o głębokim kolorze, niepowtarzalnym smaku i aromacie. Do dzbanka można dorzucić kilka plasterków
pomarańczy i
cukru do smaku.Smacznego :)