ßßß
Składniki:1 jajko1 1 1 1 / 2 - 1 3 / 4 szklanki mąki1/ 4 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/ 2 łyżeczki sody1/ 2 łyżeczki soli1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej)
Sposób wykonania:Banany zmiksować na puree. Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto. Konsystencją przypominające gęste ciasto na racuszki.Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej wprawy, a i tak zazwyczaj otrzymujemy różne dziwne kształty. Takie śmieszne pączki mogą stać się okazją do zabawy dla całej rodziny w odgadywanie "co to za kształt i co przypomina?".Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.Jako zwieńczenie deseru proponuję bardzo aromatyczny kompot. O tej porze roku alternatywą dla owoców w kompocie mogą być napary owocowe. Ja użyłam naparu "Owoce leśne" firmy Biofix. Napary tej firmy to wyłącznie susz owocowy pochodzący z ekologicznych regionów Polski. Wystarczy kilka łyżeczek naparu zalać gorącą wodą, by otrzymać napój o głębokim kolorze, niepowtarzalnym smaku i aromacie. Do dzbanka można dorzucić kilka plasterków pomarańczy i cukru do smaku.Smacznego :)