Wykonanie
Zastanawiam się czy nie nazwać tego moją nową zasadą…Chłodnymi miesiącami piekę serniki, a latem przygotowuje je na zimno z wykorzystaniem sezonowych
owoców. Letni, chyba najbardziej klasyczny, a zarazem obowiązkowy deser na zimno zawiera
truskawki, który oczywiście pojawił się też u mnie -> o tutaj . Z kolei pomysł na TE mini serniczki zrodził się w mojej głowie dzięki koleżankom z Grupy Desantowej :) Pewnego
słonecznego dnia, w przeciwieństwie do dnia dzisiejszego, zapytałam na co by miały ochotę? Co przygotować, aby porwało też czytelników Grupy? Padły propozycje typu: coś
owocowego,
zaje…fajnego ;), orzeźwiającego i deserowego. Po tym odwiedziłam często wspominany przeze mnie targ, dojrzałam
jagody, dokupiłam
serki homogenizowane,
żelatynę,
biszkopty i z dużą dawką adrenaliny zaczęłam przygotowywać
jagodowe serniczki :) Były obawy, czy się zetną, czy nie za mało tego, za dużo tamtego, ale w
sumie wszystko pięknie się skończyło i wszystkim smakowało, a i nawet zdjęcia wyszły niczego sobie ;)
Składniki:18 sztuk – użyłam 3 silikonowe foremki do muffinek po 6 sztuk każda525 g
serka homogenizowanego waniliowego (3 opakowania po 175g)200 g
jagód200 ml
śmietanki kremówki 30%2 płaskie łyżki
żelatyny1/3 szklanki
wody3 łyżki
cukru pudru18
biszkoptówDekoracja:100 ml
śmietanki kremówki 30%50-100 g
jagódWykonanie:
Biszkopty wkładamy do zagłębień foremki do muffinek. Najlepiej będzie, jak uda nam się kupić
biszkopty wielkości dna foremki, wtedy nie trzeba będzie ich przycinać albo kruszyć.
Jagody miksujemy blenderem na gładką masę. Do małej miseczki wlewamy ciepłą
wodę.
Wodę posypujemy
żelatyną i zostawiamy na około 8 minut. W tym czasie
żelatyna napęcznieje i powstanie nam swojego rodzaju
galaretka.
Jagody podgrzewamy w rondelku, dodajemy
żelatynę i mieszamy, aż
żelatyna się rozpuści.
Śmietanę kremówkę (200 ml) ubijamy (nie musi być całkowicie sztywna). Nie przerywając miksowania dodajemy
serek homogenizowany i
cukier.Gdy
jagody z
żelatyną dojdą do temperatury pokojowej dodajemy je powoli łyżkami do masy z
serka, cały czas miksując na wysokich obrotach.Masę
serowo jagodową przekładamy do zagłębień w formie, na
biszkopty. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 2 godziny.Gdy mini serniczki stężeją przyozdabiamy je ubitą (na sztywno)
śmietaną kremówką (100 ml) i
jagodami.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!