Sernik na zimno to idealny deser na upalne dni. Wariacji na jego temat jest nieskończenie wiele. Za każdym razem można łączyć go z innymi składnikami. Ja dziś zapraszam na waniliowo - śmietankowy w towarzystwie leśnych jagód i wiśni. Zapraszam!SKŁADNIKI: (forma 23cm)- 640 g serka homogenizowanego waniliowego- 200 ml śmietanki kremówki- 30 dag jagód- 20 dag wiśni- cukier puder- 4-5 łyżeczek żelatyny- podłużne biszkopty- galaretka (poziomkowa)PRZYGOTOWANIE:Jagody oczyszczamy, a wiśnie drylujemy. Formę do ciasta szczelnie wykładamy biszkoptami. W misce ubijamy na sztywno śmietankę, dodajemy serki i dosładzamy według gustu cukrem pudrem. W 1/6 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną wlewamy do serków i miksujemy. Do gotowej masy natychmiast wrzucamy większość owoców, mieszamy i wylewamy na przygotowaną formę. Wierzch dekorujemy pozostałymi owocami. Sernik schładzamy w lodówce, a w tym czasie przygotowujemy galaretkę (ja rozpuszczam jedną w 400ml wody). Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik i ponownie formę schładzamy w lodówce. Smacznego!